Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tenyerünkön hordozzuk a baktériumokat

A nők kezén több baktérium él, mint a férfiakén. A kezünk rengeteg baktériumnak ad otthont, mint kiderült, még annál is többnek, mint korábban gondolták a kutatók.

A Colorado Egyetem kutatói 4700 típusú baktériumtörzset azonosítottak 102 emberi kézen. Ez kezenként 150 különböző típusú baktériumot jelent. A vizsgálatot végző kutatók maguk is meglepődtek ezen az eredményen.

„Meglepő, hogy milyen rengeteg sok féle baktériumtörzs él a kezünkön, és az is különös, hogy a nők kezén többféle baktérium él, mint a férfiakén” – mondta el a vizsgálat társszerzője Noah Fierer.

Azt, hogy a nők kezén többféle baktérium található a férfiakéhoz képest, Fierer professzor számos tényező együttes hatásával magyarázta: egyrészt a férfiak bőre kissé savasabb kémhatású, másrészt a nemek között eltérő az izzadás mértéke, a bőr vastagsága is különbözik, és a hormontermelés is nemtől függ.

„A tenyerünkön élő baktériumok nagy része nem kórokozó, hanem a normális bőrflóra része. Ezek kézmosással nem távolíthatók el teljes mértékben, de erre nincs is szükség.”

Forrás: Medipress

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin