KRUMPLI ÉS EGÉSZSÉG
A burgonya B6-, valamint C-vitaminban is gazdag. Sok benne a kálcium, ami a csontokat erősíti, több benne a kálium, mint a banánban, ami jó hatással van a szívműködésre, a benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését. A magas vastartalma a vérképzést segíti.
Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.
S ha mindez nem lenne elég: a krumpli tele van flavonoidokkal, amelyek a legerősebb antioxidánsok, hatékonyan késleltetik a sejtöregedést, jó hatással vannak az szívműködésre és az érrendszerre.
A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a reszelt, nyers krumpli ütéstől megdagadt testrészekre, reumára, szemgyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén, a szemre és a homlokra helyezve is a nyers krumpliszeletek enyhíthetnek a panaszokon.
Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt burgonya. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat.
KRUMPLIDIÉTA: KIPRÓBÁLTUK A 3 NAPOS VÁLTOZATOT, EZEKET TAPASZTALTUK >>>
KRUMPLI ÉS DIÉTA
Tény, hogy a töltött vagy a sült krumpli, a csipsz és a bő zsírban sült hasáb sem tartozik a legalakbarátabb ételek közé - különösen, ha azokat a mártásokat és szószokat is hozzávesszük, amibe tunkolva még finomabbak... Na, de ezekről sem kell teljes mértékben lemondani, ha diétázunk - csupán egészségesíteni egy kicsit! A mártogatós, 20%-os zsírtartalmú tejföl helyett legyen görög joghurt, a töltött krumpli töltelékébe, a krumplibélen kívül keverhetünk még snidlinget, apríthatunk hozzá karfiolt, gombát brokkolit vagy más zöldségeket, és fűszerezhetjük kedvünkre.
FOGYÓKÚRA ÉHEZÉS NÉLKÜL: 5 NAPOS KRUMPLIDIÉTA - MINTAÉTRENDDEL! >>>
Ha pedig hosszú szálú, vékonyra szeletelt sült krumplira vágynák, akkor sem kell elkeserdni: csak vágjuk fel a krumplinkat hosszú vékony hasábokra tegyük sütőpapíttal bélelt tepsibe locsoljuk meg egy kevés(!) olívaolajjal dobhatunk mellé friss, megroppantott fokhagymát és fűszereket, esetleg más, vékonyra szelt zöldséget is, összakeverjük, és mehet a sütőbe! A végeredmény isteni lesz, jobb mint a fritőzben, bő olajban sült társa.
A lényeg tehát, hogy a burgonya fogyasztása nem ördögtől való, sőt! Mértéket tartva és megfelelően elkészítve kifejezetten jótékony hatású, diétabarát superfood!