Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tengeri haltekercs kapormártással

MME MME
60 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 60 dkg tengeri halfilé (lehet fagyasztott is)
  • 1 kis szál sárgarépa
  • 5 dkg zeller
  • 1 szál póréhagyma
  • halfűszerkeverék ízlés szerint
  • 2 babérlevél
  • 10 szem bors
  • 1 citrom leve
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • A kapormártáshoz:
  • 3 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vágott kapor
  • 1 dl tejszín
  • A körethez:
  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg brokkoli
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • A tálaláshoz:
  • citrom
  • kaporlevél

Elkészítés

Előkészítés: A halat (hagyjuk kiengedni) leöblítjük. Alaposan megmossuk a burgonyát, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, és áttörjük. Közben a répát, a zellert, a póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk.

Elkészítés: A zöldségeket a halszeletekre tesszük, halfűszerrel ízesítjük, majd feltekerjük. A tekercseket szorosan alufóliába csavarjuk, a fólia végeit eltekerjük. Pár helyen villával megszurkáljuk a fóliát. Lábasba 6-8 dl vizet öntünk, beletesszük a babérlevelet, sót, borsot, a citromlevet, felforraljuk, Közben a hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, szintén a vízbe tesszük. Amikor forr a víz, takarékra tesszük, belehelyezzük az alufóliás halat, 10-15 percig lassan főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a vízből.

A kapormártás
Felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, és amikor habzik, beleöntünk a hal főzőlevéből 1,5-2 decilitert (vagy ugyanennyi húslevest, kockából). Kiforraljuk, ha kell, sózzuk, és beletesszük a kaprot, a tejszínt, majd ismét forraljuk lassan 1-2 percig. Ha valaki savanykásan szereti, tehet bele citromlevet. Kibontjuk a halakat, és beletesszük a mártásba.

A körethez a brokkolirózsákat sós forró vízben megfőzzük, leszűrjük. Az áttört burgonyát összekeverjük a vajjal és a forró tejjel, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Ha szükséges átmelegítjük kicsit, majd belekeverjük a tojások sárgáját és tálaljuk. Mellétesszük a brokkolit, a haltekercseket, bevonjuk mártással, és citrommal, kaporral díszítjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 442 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss