2 mokkáskanál kristálycukor (ehhez mindenképp hagyományos cukrot kell használnunk)
3 dkg porrá őrölt eritrit
2 csipet só
1 db tojás
5 dkg instant élesztő (vagy 2 dkg friss élesztő)
A töltelékhez:
80 dkg sütőtök sütve, pürésítve
80 dkg darált dió
26 dkg eritrit
1/2 kupak folyékony édesítő (ízlés szerint elhagyható)
2 db narancs héja és leve
3-4 cm darabka friss gyömbér
6 ek narancslekvár (kiváltható 2 ek tejjel + 2 tk útifű maghéjjal vagy +60 g sütőtökkel)
fahéj
zöld kardamom
őrölt szegfűszeg
Elkészítés
Langyos tej és cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket összekeverjük egy csipet sóval, útifűmaghéjjal, eritrittel, citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük, picit nedves konyharuhával letakarva.
Ezalatt egy kis edényben kb. 10-15 perc alatt sűrűre főzzük a tölteléket, a gyömbért hozzáreszeljük. Megvárjuk, míg kihűl, és úgy töltjük a tésztába.
A tésztát elfelezzük. Az egyiket enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk (nem kell nagyon rányomni a sodrófát). Erre kenjük a hideg tölteléket, úgy, hogy a széleken kb. 1 cm-t kihagyunk, és ezt a töltelékre hajtva hosszanti irányban feltekerjük. A másikkla is ugyanígy járunk el.
A rudakat sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába tesszük vagy tepsibe, tetejét tojássárgájával lekenjük, 1 órát pihentetjük, utána tojásfehérjével lekenjük és 2-3 órára hűvös helyre tesszük. Megszurkáljuk a tetejüket villával és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.