Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teljes kiőrlésű cipó

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: - A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk.
- Az élesztőt belemorzsoljuk és rászórjuk a cukrot.
- Langyos vízzel és kis liszttel elkeverjük, és megvárjuk, amíg felfut.
- Az élesztő felfutása után ízlés szerint fűszerezzük (őrölt köménnyel vagy őrölt gyömbérrel).
- Jól meggyúrjuk. A tésztának nem szabad se ragadnia, se túl száraznak lennie.
- Vastag ruhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 2 órát kelni hagyjuk.
- A szépen megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk.
- Egy kivajazott, lisztezett formába tesszük, a tetejét belisztezzük, és még egyszer kelni hagyjuk kb. 1 órát.
- Sütés előtt vízzel megkenjük, ha szükséges, megvágjuk.
- A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk, és előmelegítjük.
- 10 percig 250 fokon (ne nyissuk ki a 10 perc alatt), majd 30-45 percig 190 fokon sütjük.
- Ha nagyon pirulna a kenyér, a tetejére rakjunk alufóliát.
- A kenyér akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog.
- A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni.
- A teljesen kihűlt kenyeret konyharuhába csomagolva tároljuk.

Ezek is érdekelhetnek