Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus teljes kiőrlésű kenyér

75 perc
bonyolult
átlagos
10 adag
Hozzávalók

Elkészítés

1.

A kétféle lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat és 3,5 dl vizet, majd összedolgozzuk. Lisztezett felületen 5–7 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta sima és rugalmas.

2.

Ha ízesített kenyeret szeretnénk készíteni, a tésztába tetszőleges alapanyagokat dolgozunk. A tésztát kiolajozott tálba tesszük, tiszta konyharuhával lefedjük, és a duplájára kelesztjük.

3.

A sütőtálcát a sütő alsó részébe tesszük. A kenyeret megformázzuk, kiolajozott tepsibe tesszük, és a tetejét kereszt vonalakban bevágjuk. Addig pihentetjük, míg kétszeres méretűre nem kel.

4.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, a kenyeret a sütő középső részére toljuk, majd az üres sütőtálcát gyors mozdulatokkal vízzel bespricceljük, hogy pára keletkezzen. 30–40 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja kopogtatáskor kissé üregesen kong. Hűtőrácsra fordítjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss