Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teljes átalakulás: mákos bejgli piskótaköntösben

Az ünnep közeledtével sokan újra felforgatják az asztalfiókot a nagymama reszketős kézzel írt süteményreceptjeiért, mások az agyoncelluxozott szakácskönyveket meg a netet böngészgetik desszertötletért. Van egy krapek, aki az ünnep hevében ötletelni kezd, de olyan szinten, hogy az ismerősei hátast dobnak tőle. Az illetőt Pistucnak hívják...

Igen, igen, piskótatekercs... Jól van na, tudom: ha karácsony, akkor bejgli meg mézes sütemény, de én már régóta szeretném felgöngyölíteni ezt a piskótatekercs-ügyet. Merthogy legalább akkora irodalma van, mint a bejglinek, és nincs két egyforma recept. Ám annak eldöntésére, hogy melyik a tuti, egyelőre nem vállalkoznám, hisz a mostanit is beleszámítva mindössze háromszor készítettem el - kisebb módosításokkal - ezt a sütit, s ebből kétszer sikerült ehetőre. (Egyszer búzadarát tettem bele, mert azt hittem, a „grízes liszt” kifejezés ezt takarja – valójában a réteslisztet –, ráadásul el is égettem.) :) A legutóbbi verzió reményeim szerint már nevezhetne a „finom voltam” kategóriába. Na persze, mint tudjuk, ízlések és ízlelőbimbók különbözőek.

Az ötletroham első áldozata

A történet persze nem a szokványos: elképzeltem ugyanis, ahogy az aranysárga piskótatekercs járatait nem lekvár, hanem kékesfekete, fénylő mákszemek töltik ki! Micsoda színkombináció, micsoda ízvilág!... Micsoda hülyeség! – nagyjából ez tükröződött ismerőseim arcán, amikor futottam egy kört az ötletemmel. Ám egy mákimádót ez nem tántorít el, így hétfőn nekiláttam a tekercselésnek. A józan eszemre hallgatva a piskótalap egyik felére végül mégis lekvárt kentem, hogy ha netán rosszul sülne el a dolog, ne kelljen kidobni az egészet. Nem. Kellett. Finom lett. A hasonlóságot konstatálva (lásd a fotókat) pedig kedvet kaptam a bejglisütéshez is – miért nem szól senki, hogy nyakunkon a karácsony?

Mi kell a kredencből?
– egy nagyobb, mély keverőtál
– kisebb edények
– egy kisebb lábos
– habverő
– evő-, keverő- és kiskanál, villa
– konyhai mérleg
– sütőpapír
– alacsony falú gáztepsi (40x40 cm-es)
– tiszta konyharuha (a föltekeréshez)

Mi kell a kamrából?
– 6 tojás
– 6 tyúk (bocsánat, az egy másik recept)
– csipet só
– 6 evőkanálnyi gyengén púpozott porcukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 3 evőkanálnyi gyengén púpozott finomliszt
– 2 evőkanálnyi gyengén púpozott étkezési keményítő
– fél csomag sütőpor

A töltelékhez (amennyiben az egyik felét mákkal, a másikat lekvárral töltjük):

A máktöltelékhez:
– 12 dkg őrölt mák
– 10 dkg porcukor
– 2 dl tej (lehet szójatej is)
– fél citrom héja
– 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
– 1 káváskanálnyi őrölt szegfűszeg
– 2 evőkanálnyi citromlé

A lekvártöltelékhez:
– kb. 20 dkg villával pépesített lekvár (például sárgabarack, csipke, narancs). A dzsem darabos, ezért kevésbé jó.

Hogy lesz ebből piskótatekercs...?

Először a máktölteléket készítsük el (a lekvárral nincs teendő). A citromlé kivételével öntsük egy lábosba a hozzávalókat, keverjük össze, majd közepes lángra tegyük fel főni. Hamarosan forrni kezd, amit erőteljes pöfögéssel ad tudtunkra – használjuk pajzsként a fedőt, ám közben folyamatosan kavarjuk, le ne égjen. Kicsit hígabb legyen, mint a bejglitöltelék, vagyis ne várjuk meg, míg teljesen elfő belőle a tej. Ha kész van, öntsük bele a citromlevet, keverjük át, tegyük félre és fedjük le.

Közjáték: Már most kapcsoljuk be a sütőt, hogy 180 fokra állítva készen álljon feladata teljesítésére.

Az asztalon eközben már ott sorakoznak a piskóta alapanyagai, köztük a főszereplő tojások – a hat darab szinte húsvéti miliőt teremt. Galád módon törjük fel őket, a mély tálba öntve a fehérjét, egy másikba a sárgáját. Most pedig elő a habverővel! Tegyünk csipetnyi sót a fehérjékhez, és verjük kb. 3-4 percig, amíg lágyan habos lesz.

Ezután egyesével adjuk hozzá a 6 evőkanálnyi cukrot, a vaníliás cukrot, majd kezünket turbó fokozatra kapcsolva verjük kőkeményre a habot (na jó, csak addig, hogy megálljon benne a kanál).:) Tíz-tizenkét perc alatt jutunk el idáig. Ha ezzel is megvagyunk, öntsük a habra a tojássárgákat, óvatosan keverjük el, majd magasról, apránként szórjuk a tálba az egymással jól elvegyített liszt-keményítő-sütőpor triászt. Végül az egész masszát rövid ideig, lassan forgatva jóállagosítsuk.

Utolsó előtti simítások

A sütőpapírral bélelt tepsi már alig várja, hogy szétterüljön benne a sárga csodaláva – öntsük hát bele! A fakanál hátával vagy más, ennél normálisabb simítóeszközzel egyengessük el a masszát, majd a sütő felső rácsára téve búcsúzzunk el tőle mintegy húsz percre – lásd később. (Fontos! A megadott mennyiséghez mindenképp a fenti méretű tepsit használjuk, különben nem lesz kellően vékony/vastag a tészta, és kárba vész a munkánk.) Ha nem látja senki, most ki- és elnyalhatjuk a tálat, a habverőt meg a kanalat. :)

Amíg a tészta sül, terítsük ki és szórjuk meg liszttel a konyharuhát – erre fogjuk ráborítani a piskótát. Ám semmiképp se frissen mosott, öblítőzött konyharuha legyen, mert úgy tetszenek járni, mint én az első piskótámnál: a forró tekercs átvette az Ariel illatát, s hiába volt finom a süti, lélegzet-visszafojtva tudtuk csak elfogyasztani.:) Azóta rendszeresítettem e célra egy kizárólag Ultra porral mosott konyharuhát. Másik fontos dolog: inkább liszttel, mint cukorral szórjuk meg a konyharuhát, nehogy ráragadjon a tekercsre.
Az én Vestámban kereken húsz perc alatt lesz piskóta a habos tésztából, ám mivel ahány ház, annyi sütő, érdemes korábban ellenőrizni a folyamatot. Az első tíz percet azonban mindenképpen várjuk meg, különben összeeshet a tészta, ha rányitjuk a sütőajtót. A felcsapó finom piskótaillat jó támpont lehet a készültségi fokot illetően. Színét tekintve akkor optimális, ha felül aranysárga – az állaga egyébként végig kissé habszerű marad –, de az alja sem lehet sokkal sötétebb. Az égett szag nagyon rossz jel!

Teker, tölt, teker - tekercs

Ha eljutottunk idáig, ügyesen borítsuk rá a piskótát a konyharuhára, az aljáról pedig óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Nekem ez eddig nem okozott problémát, de ha nehezen jönne le, állítólag hideg vizet kell ráspriccelni. Mindenesetre igyekezzünk: még forrón, de ne túl szorosan tekerjük fel a konyharuhával a piskótát, és kihűlésig hagyjuk benne.

Újabb húsz perc múlva eljő a nagy pillanat: a kitekert piskóta megkenése. Ha tényleg annyira elvetemült valaki, hogy a felét mákkal teríti be, lelke rajta – ám variálhatja is, például ha a mákhoz lekvárt kever (legközelebb kipróbálom). A másik felét hagyja meg egészen a lekvárnak – melyet kissé pépesre kevert –, végül is ez a klasszikus íz. (A mák se legyen sűrű, ha mégis az, tejjel hígítható.) A töltelék egyik esetben se legyen vastag, a széleken pedig hagyjunk szabadon 1-1 centiméternyi sávot. A kenést követően ismét tekerjük fel a konyharuhával a piskótát, amelynek a neve innentől piskótatekercs. Azt mondják, akkor a legfinomabb, ha állni hagyjuk, de én most sem tudtam várni. :) A szeletelést mindenesetre óvatosan végezzük, főleg ha bőven mértük a tölteléket. A fel nem vágott tekercsdarabot csomagoljuk folpackba vagy alufóliába.

Folyt. köv.!

Megcsináltam életem első mákos (azaz mákos/lekváros) piskótatekercsét. A látvány gyönyörű, éppen ilyennek képzeltem el. Mákimádóként az íze miatt sem emelek kifogást, bár lehetett volna pikánsabb. Talán még több fűszer, esetleg gyömbér kellett volna a maximális ízhatáshoz, de lekvárral kevert mákkal biztos, hogy megcsinálom még.

Remélem, kedves olvasóim, nem neheztelnek rám a recept miatt. Teljesült az egyik nagy álmom a konyhában, s talán mások is ihletet kaptak a kísérletezéshez. A piskótatekercsre pedig, tölteléktől függetlenül, nemigen lehet panasz: ha valaki követi a receptet, nagy csalódás nem érheti... A végén, hogy igazán kerek és őszinte legyen a történet, azért elárulom: ha döntenem kéne, az „igazi” mákos bejglit választanám. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss