Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Télifagyi, gyerekkorunk kedvence

A téli fagylalt, azaz a télifagyi igazi retro édesség, amely olyan rajongótáborra tett szert a hetvenes években, hogy ez a múlni nem akaró rajongás még most is képes a piacon tartani.

A télifagyi a hűvös hónapok kedvelt édessége volt. A nyári szezonban valódi, hűs fagylalttal megtöltött tölcséreket ilyenkor nem a cukrászdákban és a fagylaltos bódéknál lehetett megtalálni, hanem a trafikok, közértek, ABC-k polcain, ahol a tölcsér pereméig érő tölteléket sötét csokoládéréteg rejtette.

Bár a különféle visszaemlékezések alapján citromkrémes és vaníliás töltelékkel is kapható volt ez a termék, az igazi télifagyi tölteléke a főzött párizsi krém volt – az olcsóbb változatban kakaós-vajas krém -, amelyet étcsokoládés tortabevonóval fedtek be.

A boltban kapható télifagyikat a kilencvenes évek elején elmosta a rendszerváltáskor kiszélesedő édességpaletta, de a retrohullám idején több gyártó is újra belevágott az egykor kedvelt édesség gyártásába, sőt jónéhány cukrászda kínálatában is megjelentek a hetvenes-nyolcvanas évek télfagyijaihoz mérten sokkalta színesebb, gusztusosabb, ízvilágukban változatosabb példányok is.

A télifagyi azonban nem csak élelmiszerboltokban vagy cukrászdákban szerezhető be, hanem mi magunk is elkészíthetjük. A télifagyi készítésének legsarkalatosabb alapanyaga a tölcsér, amelynek beszerzése nem minden esetben egyszerű. Tölcsért kaphatunk a cukrászdákban, különféle cukrászati boltokban, illetve delikáteszekben is előfordulhat. Abban az esetben, ha rendelkezünk ostyasütővel, akkor nincs más dolgunk, mint édes ostyát sütni, amelyet melegen tölcsérnek meghajtunk, majd miután teljesen kihűlt, megtöltjük bármilyen számunkra kedves krémmel. Ostyasütő híján is készíthetünk otthon ostyát, a sütőben, szilikonlapra kent vékony tésztarétegből tekerhetünk házilag tölcsért.

A házilag készített krémeknek többféle bázisa is lehet, az ízesítés pedig teljes mértékben a mi fantáziánkra van bízva. A klasszikus irányt követve tölthetjük vajas krémmel a tölcséreket, de ha szeretnénk lágyabb, kevésbé tömény tölteléket készíteni, akkor mascarpone, tejszínhab is lehet a krémünk alapja, de akár túrókrémmel is megtölthetjük a tölcséreket. Csalhatunk is: készíthetünk kekszgolyót, és ezt tehetjük gombóc helyett a tölcsérbe.

Az ízesítés esetében a határ tényleg a csillagos ég. A csokoládés ízvilágú alapkrém mellett készíthetünk puncsos, kávés, túrós, vaníliás, gyümölcsös, diós vagy épp pörköltmogyorós krémeket, nugátkrémeket is, amelyeket könnyedén tovább gazdagíthatunk.

A kiválasztott ízt ügyesen mélyíthetjük, erősíthetjük néhány jól eltalált fűszerrel. A klasszikus fahéj és szegfűszeg mellett szerecsendióval, vaníliával, szegfűborssal, citrom- vagy narancshéjjal, kardamommal vagy épp rózsaborssal is fűszerezhetjük a krémet. A gyümölcsös alap esetében használhatunk friss gyümölcsvelőt, amibe tehetünk még gyümölcsdarabkákat, liofilizált gyümölcsdarabokat vagy épp aszalt gyümölcsöt. Az aszalt gyümölcsöket felhasználás előtt alkoholba is áztathatjuk egy kicsit.

Alkoholt nem csak az aszalt gyümölcsökön keresztül csempészhetünk bele a télifagyi töltelékébe, hanem simán a krémbe is belekeverhetjük. Puncskrémhez adhatunk kevés rumot, s egy könnyed citromos túrókrémhez kerülhet egy kevés limoncello. A krémbe tehetünk apróra tört vagy darált mogyorót, diót vagy más csonthéjast, kókuszreszeléket, reszelt csokoládét vagy apróbb csokoládépasztillát is.

A tölcsért tölthetjük rétegesen is, így sokféle ízzel találkozhatunk egyetlen télifagyiban. Az általunk kedvelt desszerteket is „tölcséresíthetjük”.

Ha már nálunk van a tölcsér, s elkészült az ideális krém is, akkor csak a tölcsér dekorálása van hátra. A klasszikus vonalat követve a tölcsér tetejét csokoládéba márthatjuk, illetve magát az egész tölcsért is megfogathatjuk benne. A csokoládé lehet fehér-, tej- vagy étcsokoládé egyaránt. A tölcsér tetejére kerülő csokoládéréteget azután tovább színesíthetjük. A még meg nem kötött csokoládéra szórhatunk liofilizált gyümölcsöt, tortadarát, cukorgyöngyöket, tehetünk rá aprócska marcipándíszeket.

Kekszgolyó, aki télifagyinak képzeli  magát

Hozzávaló:
50 dkg édes darált keksz
25 dkg krémsajt
25 dkg étcsokoládé
színes díszítőcukorka
16 db fagylalttölcsér

Elkészítés: A csokoládét vízgőz fölött egy tálban felolvasztjuk.
Ezalatt a darált kekszet a krémsajttal jól összedolgozzuk, 16 darab pingpong labda nagyságú golyót formázunk belőle. A krémsajtos kekszgolyókat a fagylalttölcsérbe helyezzük, és lecsurgatjuk olvasztott csokoládéval, hogy a teljes golyót befedje.
Mielőtt megszilárdulna a csokoládé színes szóró cukorkákkal díszítjük.

Békebeli télifagyi

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
10 fagylalttölcsér

Elkészítés: Gőz fölött a tejszínt a 10 dkg felaprított csokoládéval felolvasztjuk, majd a tűzről levéve időnként megkeverve hagyjuk hűlni. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, majd habverővel felverjük.
A lehűlt csokikrémet habverővel felverjük, majd a tölcsérekbe töltjük. A maradék csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és a betöltött télifagyikat megmártjuk benne.
Hűtőben hagyjuk dermedni, majd kínálhatjuk is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss