Keress receptre vagy hozzávalóra

Téli töltött káposzta füstölt oldalassal

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 70 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 70 dkg savanyú káposzta levél
  • 70 dkg füstölt oldalas
  • 50-60 dkg darált hús
  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • zsír vagy olaj
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 babér
  • borsikafű
  • egész kömény
  • egész bors
  • őrölt bors
  • morzsolt majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • 1 tojás
  • csemege piros arany (lehet csípős is)
  • ételízesítő
  • kb. 4 dkg liszt
  • csipet cukor

Elkészítés

    Elkészítés: Az oldalast a csontok mentén darabolom, 1 órát előfőzöm (így a felesleges sót és az erős füstös ízt elveszíti). A rizst félpuhára párolom. A káposztalevelekről az ereket elvékonyítom, - ha nagyok, kettévágom - az apró káposztával külön kiöblítem.

    Egy nagyobb edényben, amiben a káposzta együtt fog főni, a vöröshagymát felhevített zsiradékban szalmasárgára pirítom (felét a töltelékhez kiveszem). Megfuttatom rajta a köményt, ráteszem a szálas káposztát, egész borssal, babérral fűszerezem, felöntöm kb. 1,2 liter vízzel (a hús főzőlevét is használhatjuk), közé teszem az oldalasdarabokat.

    A darált húshoz adom a rizst, a vöröshagyma másik felét, a reszelt fokhagymát, sót, borsot, őrölt paprikát, majoránnát, piros aranyat, kevés ételízesítőt, a tojást. Összekeverem, és a húsmasszát a káposztalevelekbe töltöm.

    A töltelékeket az apró káposzta tetejére sorakoztatom és lefedve főzöm kb. 1 órát.

    Közben zsemleszínű, pirospaprikás rántás készítek a lisztből.

    A töltelékeket kiveszem, a káposztát berántom, borsikafűvel ízesítem, csipet cukorral is lágyítom az ízeket, visszateszem a töltelékeket, és együtt lassan forralom néhány percig.

    Tálalásnál a tányérra szedem az apró káposztát a füstölt hússal, töltelékeket teszek rá, és sok tejföllel kínálom.

Megjegyzés

Azért főzöm ezzel a módszerrel a füstölt hússal készült káposztákat, mert nem ér a végén meglepetés, hogy erőteljesen füstös, vagy esetleg túl sós volt a hús.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

gaby53 5 évvel ezelőtt
Én is szoktam gombócosat ernocske ezzel a módszerrel, van is fent az oldalon olyan receptem, bár nekem a gombócos nem töltött, de nagyon finom úgy is! :) A töltött káposztát több formában el lehet készíteni, érdemes nagyobb mennyiséget, mert napokig élvezhető, sőt akkor a legfinomabb. Közben mást is lehet főzni és akkor nem válik unalmassá! üdv. Gabi
Ernocske 5 évvel ezelőtt
Egész savanyúkáposzta-leveleket mifelénk ritkán lehet kapni, ilyenkor gombócokat gyártok a töltelékből, kicsit több tojással, vagy egy jókorát, vagy két kicsit használok, és így a gombóc nem esik szét. (Hasonlóan szoktam eljárni télen a töltött paprikánál is.)

Hasonló Receptek

Magazin