Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vitaminpótlás! Ezt edd, hogy elkerüljön az influenza!

A hideg évszakban egy kis pluszerősítésre van szüksége a szervezetünknek, amit a megfelelő táplálkozás révén meg is adhatsz számára. Kövesd dietetikusunk – egészségügyi szakértőnk, Somogyi-Kovács Anita tanácsait!

Az influenzaszezonban hajlamosak vagyunk pánikba esni és mindenféle multivitaminokat, extra dózisú C-vitaminokat beszedni. Pedig a jellemzően téli betegségek megelőzésében sokkal nagyobb szerepe van a megfelelő tápanyag- és energiaellátottságú étkezésnek, és a szabad levegőn végzett sportnak! Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a napi étkezés során elfogyasztott vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal karbantartjuk a védekezőrendszerünket, még ha meg is betegszünk, kevésbé visel majd meg bennünket. Ez alól a D vitamin a kivétel, azt sajnos megfelelő kiegészítéssel kell megoldani!

Ráadásul hazánkban mindez nem is okoz nehézséget, hiszen az ősszel betakarított, érett zöldségek-gyümölcsök (hagyma-, répa- és káposztafélék, szárított hüvelyesek, diófélék, alma, körte, naspolya, szőlő, aszalt és fagyasztott gyümölcsök stb.) és az azokból készült finomságok tápanyagban gazdagok, és bizony sokkal jobban hasznosulnak a szervezetben, mint a "csodabogyók"! 

A Magyarországon népszerű savanyúságokkal egészségesen kiegészíthetjük az étkezéseinket: a savanyú káposztánk szinte verhetetlen, és számtalan ételt készíthetünk belőle. Ideje lenne újból felfedeznünk a feketeretek-salátát vagy például a csicsókát. Használjuk napi rendszerességgel a hagymaféléket is, levesnek vagy a salátákhoz és a párolt zöldségekhez adagolva.

A fagyasztott gyümölcsöket a joghurthoz, kefirhez adva, és egy kevés mézzel vagy házi gyümölcslekvárral ízesítve valódi, a bélflóránkat is karbantartó egészségbombát nassolhatunk! Ha egy kevés darált dióval, mandulával, zabpehellyel is dúsítjuk, tökéletes reggelivel kezdhetjük a szellemileg vagy fizikailag megterhelő munka-, illetve iskolanapot!

 A hidegebb időszakban a meleg italok is jólesnek, eljött hát az ideje a kiváló minőségű gyógynövényekből készült teák fogyasztásának. Erősíthetjük az ízüket, ha a hársteát hársmézzel, a csipkebogyóteát csipkelekvárral (hecsedli), a kamillateát pedig világos akácmézzel édesítjük. Természetesen váltogassuk a teákat, és bánjunk szűkmarkúan az édesítőszerrel!

A szabad levegőn, az erdőben vagy a vízparton tett séták, és a futás szintén hozzájárul az immunrendszer erősítéshez.

3 tipp

● Spájzolj be télire a piacokon áruló, hazai kistermelők saját termesztésű zöldségeiből-gyümölcseiből!

● Te is készíthetsz különleges, mutatós savanyúságot (pl. mini mozzarellagolyóval vagy hámozott fokhagymával töltött cékla és/vagy sárgarépa), amit akár ajándékba is adhatsz!

● Ha a téli zöldségekből álló ételeket zsírszegényen, más zöldségekkel dúsítva készíted el (pl. zöldségleves lencsével, sárgarépával, zellerrel; lencsefőzelék teljes kiőrlésű liszttel és joghurttal habarva), nem kell félned a pluszkilóktól!

SOMOGYI-KOVÁCS ANITA TOVÁBBI TANÁCSAIT, ÍRÁSAIT ITT TALÁLOD >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss