Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Téli gezemice leves

4 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 40 dkg apró kockára vágott leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller)
  • petrezselyem
  • fél dl olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagyobb krumpli kis kockára vágva
  • ételízesítő
  • bors
  • pici pirospaprika
  • liszt
  • A grízgaluskához:
  • 1 tojás
  • búzadara
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: A forró olajra öntjük az apró kockára vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, kb. 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, és azzal is jól átpirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát, megszórjuk 1 csapott evőkanál liszttel, átforgatjuk kicsit, majd felöntjük hideg vízzel (rögtön sózzuk, hogy a letapadt liszt feloldódjon). Ízesítjük őrölt borssal, ételízesítővel, hozzátesszük a krumplit és a zöldborsót. Ha felforrt, megszórjuk pici pirospaprikával.

    Amíg készre fő (kb. 10 perc), elkészítjük a grizgaluskát: a tojást kis tálban villával habosra verjük, pici sóval, borssal ízesítjük, és annyi búzadarát teszünk hozzá, hogy sűrűbb nokedlitészta állagú legyen. Hagyjuk kb. 5 percig pihenni, majd a forró levesben melegített kiskanállal fél kanálnyi adagokban a kész levesbe szaggatjuk. (A pihentetés alatt megkeményedik a massza, és így lesz tökéletes az állaga a levesben.) Lassú tűzön kb. 5 perc alatt a többszörösére duzzad.
    A végén friss petrezselyemmel ízesítjük, díszítjük.

Megjegyzés

Ebben a téli hidegben egy jó kis húsos második fogás előtt könnyű melengető...

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

bednem
Ez egy nekem való leves! Finom volt!
Jucuska
Nagyon finom, ízletes leves, én már többször is megfőztem.
gaby53
Bocs, de ősi budapesti illetőségű vagyok, ez nem azt jelenti, hogy az országszerte elterjedt zsargonokat ne ismernénk. A receptnél inkább a zöldség mixre utaltam ezzel a kifejezéssel, végül is sokféle zöldség egyvelege jó ebbe a levesbe, nem csak amiket én használtam, akkor ez volt otthon amikor hirtelen levest szerettem volna főzni. A galuskának régen én is kétfelé választottam a tojást, -de aztán rájöttem-, ha jó habosra verjük az egész tojást, az eredmény ugyan az. Könnyű, és többszörösére nő, de azért köszönöm, további jó főzést mindnyájunknak. gaby53
picur74
Biztos Zalai illetőségű vagy,mert ott használtam a \"gezemice\" szót,de nem ez a lényeg.Jómagam ezt a levest hamis-becsinált leves néven ismerem-ismertem.Végül egy tipp: A grízgaluskát így próbáld ki: a tojást válaszd ketté,a fehérjét verd kemény habbá,utána óvatosan keverd hozzá a sárgáját és annyi grízt,hogy se túl lágy,se túl kemény masszát kapj.Ezt szaggasd a forró épp lobogó levesbe,de vigyázz!Így a gombócok \"kinyílnak\"! kb. 1,5-2-szeresei lesznek önmaguknak!

Hasonló Receptek

Magazin