Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tél a tavaszban: joghurttorta

52
Ezúttal nem sütemény, hanem „csak” egy édesség lesz a desszert. Tűzhelyeket elzárni, hűtőszekrényt feltekerni, jön a joghurttorta! Csupa fehérség, ha úgy tetszik, emlékmű a télnek: joghurt, tejszín, cukor, meggy – ja, ez utóbbi piros, de kellett valami más szín is, különben nem találom meg a hűtőben a tortát. :)

Sokáig halogattam a zselatinnal való találkozást, ugyanis féltem tőle. Na nem attól, hogy megesz, hanem mert olyan „kínainak” tűnt ez az okkerszínű dara, amit először fel kell főzni, utána langyosra hűteni, hogy aztán ehető cementként mindenbe belekössön, amihez hozzákeverik. Viszonyunkban a joghurttorta receptje jelentette a fordulópontot: annyira csábító volt a fotón, hogy kénytelen voltam közelebbi kapcsolatba kerülni a zselatinnal, lévén ez az egyik hozzávaló. Örömmel jelentem: nem harap. De tényleg!

Volt egy másik mumus, a tejszín. Néhány hónapja ugyanis megpróbáltam habot verni belőle – talán tiramisuhoz? –, ám a művelet során a halmazállapot-változás legkisebb jelét sem sikerült felfedeznem rajta. Később aztán olvastam, hogy ilyenkor a tejszínt fagypont közelébe kell hűteni, különben hiába minden. Nos, az enyém szobahőmérsékletű volt... Immár ezen ismeret birtokában olyan kemény habot sikerült vernem a joghurttortához, hogy alig bírtam masszásítani. :)

Beszámolóm a 2. számú joghurttortáról szól. Noha néhány, elsősorban a külcsínt érintő apróságtól eltekintve az elsőként készülttel is elégedett voltam, a második már tényleg szépre sikerült, így inkább ezt mutogatom. Íme a sztori – ne legyen senkinek mumusa ez a remek édesség!

Joghurttorta őzgerincben

Hozzávalók egy 33x10-es nagy őzgerincformához:
5 dl normál natúr joghurt
2 dl 30%-os zsírtartalmú dobozos habtejszín
6 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tasak (25 gr) zselatinpor
20-25 dkg magvalt meggy, cseresznye vagy bogyós gyümölcs (pl. ribiszke, málna), április lévén befőtt vagy fagyasztott. :)
vaj vagy fólia

A díszítéshez:
csokireszelék, habrózsa vagy amit akartok :)

Fényképezőgép az első joghurttorta lefotózásához :)

Elkészítés: A tejszínt egy éjszakára tegyük a frizsider leghidegebb pontjára. (Én ezután még egy órára átköltöztettem a fagyasztóba, a biztonság kedvéért.) Ha fagyasztott gyümölcs lesz a töltelék, azt viszont előző este vegyük ki a fagyasztóból, és egy edénybe öntve szobahőmérsékleten engedtessük fel.

Másnap egy nem tapadós, nagyobb lábosban keverjük össze a cukrokat a zselatinnal, öntsük rá a joghurtot, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Amint forrni kezd, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni!

Míg hűl, készítsük elő a formát és verjük fel a tejszínt. Előbbinek két módja van: vagy kivajazzuk, vagy kibéleljük frissen tartó fóliával. Én először a vajazást választottam, de mivel kissé nehezen sikerült kicsalogatni a tortát az őzgerincből, most inkább fóliáztam (csak arra ügyeljünk, hogy lazán, gyűrődésmentesen terítsük a formába, különben ráncos lesz a torta, s itt nem segít a felvarrás). :)

A tejszín felveréséhez előkerestem a kézi habverőt. Érdekes, hogy a tojásfehérjével ellentétben a tejszín lassan, szinte észrevétlenül (bár kissé fröcsögősen) alakul habbá, de keménységben simán lekörözi azt. Mindenesetre ne verjük túl.

Az első tortámnál sokat tipródtam azon, hogy a fagyasztott meggyet felengedjem-e, mielőtt a keverékbe dobom, mert pró és kontra véleményeket egyaránt olvastam erről. Végül úgy döntöttem, hogy mivel bizonyára sok levet ereszt – így is lett –, inkább kiolvasztom és leszűröm. (A szűrleményt természetesen megittam). A blogos tortához befőttet vettem – magozottat –, de ezt is jól leszűrtem, a levét pedig, ugyancsak jóízűen, megittam. :)

Ha kézmelegre hűlt a joghurt (tovább nem szabad várni, mert szilárdulni kezd), öntsük a felvert tejszínhabra, és alaposan, de vigyázva keverjük össze vele. Legcélszerűbb, ha fakanállal mintegy szétnyomkodjuk a habot a joghurtban. Ezután a massza felét öntsük az előkészített őzgerincbe, majd potyogtassuk bele a lecsepegtetett gyümölcsöt. Végül öntsük rá a maradék masszát, és tegyük a hűtő leghidegebb polcára. Sajnos néhány órára el kell búcsúznunk tőle, ennyi ideig tart ugyanis, míg Zsela Tina rezgős joghurttortát szilárdít joghurtkrémünkből. A legjobb, ha egy éjszakát hűlni hagyjuk (pompás édesség lesz a reggelihez).

A kiborítás következik (bár lehet, hogy minket is kiborítanak a családtagok, ha éjszaka rájártak a tortára). Ennek legegyszerűbb módja, hogy tiszta tálcát fektetünk az őzgerinc nyitott felére, majd hirtelen mozdulattal megfordítjuk az alkalmi tákolmányt (a tálcát közben szorosan az őzgerinchez nyomjuk). Ezután a gerincet egyszerűen leemeljük a tortáról (lehet, hogy picit ütögetni kell, hogy elváljék tőle). A folpackot kidobjuk, a gerincet a mosogatóba tesszük. :)

Remélem, Önöknek is tetszik a végeredmény. Gyorsan fotózzák le a rudat, mielőtt széthordja a család! A szeleteléshez fűrészfogú kést javaslok (könnyebben megbirkózik a gyümölcsdarabokkal). Elvileg lehet díszíteni habrózsával, csokireszelékkel stb., de szerintem olyan tetszetős, hogy kár volna felcicomázni. A fehér, rezgős krém a pirosló meggyszemekkel kellően fotogén enélkül is. Az íze pedig...? Inkább nem fájdítom a szívüket, készítsék el mihamarabb!

Ui.: Ne feledjék, a kész joghurttorta hűtőben tárolandó!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Kati14
Kedves Pistuc! Nagyon sajnálom, hogy abba hagytad a blog írását. Azt olvastam hogy elbizonytalanodtál, kell-e egy ilyen csetlő-botló ember a főzés nagyágyúi közé. Szerintem kell. Én pont azért olvastam a bejegyzéseid, mert olyan szerethetően egyszerű, és vidám írások voltak. Engem nem tud lekötni a konyhaművészek nagyszerűsége. Én a Te blogodat szerettem megmutatni a leányomnak aki most ismerkedik a főzéssel a sütéssel. Őt tudtam biztatni, lelkesíteni az írásaiddal. Olyan dolgokra is választ kapott tőled, ami nekem (30 év tapasztalattal) már talán természetes, és ezért elfelejtem, illetve nem is tudom megosztani a lányommal. Tőled biztatást segítést kapott. Az egyik leggyönyörűbb élmény, hogy a fantasztikusan sütő Nagymamájával elkészítették a Te Túrós-Mákos szeletedet. Ők azóta csak Nevető szeletnek hívják, mert annyit nevettek az elkészítése során. Látod erre is jó a blogod. Tanít, segít a most kezdőknek! Ha mégis a befejezés mellett döntesz úgy nagyon sok sikert, boldogságot kívánok az életben. Üdvözlettel: Kati
pistuc
Kedves Ili! Hasonló jókat kívánok Neked! Bölcsességedért, józan életszemléletedért, mely a hozzászólásaidból mindig kitűnik, igazán irigyellek - sajnos én ennek híján vagyok. A lehető legszebb karácsonyt és újesztendőt kívánom! Szeretettel: Pistuc
ili2010
Kedves Pistuc ! Nagyon gyorsan elröppent ez az év újra itt a karácsony és az év vége. Hiányoznak a vidám, kedves irásaid. De azt mindenki maga tudja, hogy mire jut ideje. Kivánok Neked nagyon boldog, örömökben gazdag karácsonyt sok szeretettel: Ili
pistuc
Kedves Heni! Köszönöm a videót! Mézeskalácsot soha nem sütöttem, sajnos ezzel nem szolgálhatok. Nem tudom, mitévő legyek a bloggal, olyan csekélyek a gasztronómiai ismereteim. Az emberek nem a rántáskészítésre meg a tésztanyújtásra kíváncsiak, hanem a profik receptjeire. Nem akarom 85.-szörre is feltalálni a spanyolviaszt. Köszönöm, hogy gondolsz rám, kellemes ünnepeket kívánok! Szeretettel: Pistuc
onamineh
Kedves Pistuc! Már nem csak a tavasz, de a nyár is elmúlt, és nemcsak a bejegyzésed címében, de igazából is eljött a tél. Sőt, nemsokára Karácsony! Mi van veled? Remélem, nincsen semmi komoly baj! Megkönnyebbülnék, ha ez tényleg csak egy elhúzódó alkotói válság lenne. Azért egy kicsit szomorú lennék, ha végleg feladnád a bloggerkedést. Jó lett volna pl. egy mézeskalács recept is tőled így ünnepekre (kislányommal hétvégén sütünk), de a túrós-mákos biztos ott lesz az asztalon, mert ez lett az egyik favorit nálunk. Mindenesetre előre is Boldog Karácsonyt kívánok neked, és küldök egypár angyalt is, hogy jó kedved legyen: http://www.youtube.com/watch?v=Fefp75-PB_I Szeretettel: Heni
Bgaboca
Törlést vettem, minden jót kívánok Neked.
onicsili
Szia Pistuc! Felírjuk neked receptre a receptírást? Hátha gyógyhatású lenne egy kis főzőcskézés. A legjobbakat kívánom neked!
pistuc
Kedves Kati, Lilibori, Judit, Heni, minden kedves Látogatóm! Szeretném ismét megköszönni a kitartó érdeklődést! Az utóbbi hónapokban sajnos rá kellett jönnöm, hogy eléggé megbízhatatlan vagyok, amennyiben az aktuális hangulatom (mely többnyire borús - családi, munkahelyi problémák) komoly mértékben befolyásolja \"íráskészségemet\". Most éppen viharszünet van, de mi lesz holnap? Lehet, talán kissé könnyelműen fogtam a húrok pengetésibe.... Kérek még egy kis (gondolkodási) időt! Köszönettel: pistuc
onamineh
Szia Pistuc! Csatlakozom Liliborihoz: ha mindig írtam volna vmit, ahányszor megnéztem hogy előkerültél-e, akkor most kb. a 150-nél tartanánk... Azért én is remélem, hogy semmi komoly bajod nincsen. Sőt:annak is örülnék, ha kiderülne, hogy csak egy kis \"alkotói válságba\" kerültél. Mindenkinek lehetnek (vannak) hullámvölgyek az életében, amik lehet, hogy nem mindig tartoznak másokra, de szerintem itt mindenki barátként tekint rád, és szívből aggódik érted, bármi legyen is veled. Sajnos Európában még nagyon sok ország van, azért jó lenne, ha nem csak akkor jelentkeznél újra, ha Mozzarella a végére járt mindegyiknek! Bízom mielőbbi visszatérésedben! Üdv: Heni
pentekjudit
Kedves Pistuc, jól éreztem, hogy valami nem stimmel Nálad. A \"Nagyvárosi rétesek\"-en irtam is Neked, de nem kaptam választ. Most már értem, hogy miért hallgatsz. Kivánol Neked mielőbbi felépülést és nagy hitet a gyógyulásodban. Nagyon hiányzol! Siess vissza hozzánk! Várunk! Üdvözöllek:Judit

Magazin