Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejjel. Egy tálban alaposan összegyúrjuk a lisztet, az olvasztott vajat, a tejet, a sót, a porcukrot és az élesztőt. Ezután letakarva, meleg helyen a háromszorosára kelesztjük.
Ha megkelt, négyfelé vágjuk, és 4 db cipót formálunk belőle. 2 cipót kakaóporral ízesítünk.
A kakaó nélküli tésztát kinyújtjuk a tepsi méretére (25×39 cm), vékonyan megkenjük lekvárral, majd rátesszük az ugyanekkorára nyújtott kakaós lapot. Feltekerjük, és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A másik 2 cipóval ugyanígy járunk el.
További fél órát kelesztjük, majd lekenjük tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A sütés vége felé felmelegítjük a tejet, belekeverjük a vaníliás cukrot, és meglocsoljuk vele a kalácsot (ettől lesz a kalács szép foszlós).