Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínkrémes csokitorta

MME MME
1 4/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 szelethez:
  • A tésztához:
  • 4 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 4 evőkanál liszt
  • A krémhez:
  • 3 dl 30%-os habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál meggylekvár
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg fehércsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Sütőpapírral vagy alufóliával bélelt kerek, 18-20 centi átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Ha elkészült rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt vagy a fóliát, és kihűtjük.

Közben a krémhez a hideg habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a szitán átpasszírozott meggylekvárt, és 10 percre hűtőbe tesszük.

Most a piskótát lapjával félbevágjuk, megkenjük a krém 3/4 részével, ráfektetjük a tetejét, majd körbekenjük a maradék krémmel.

Végül az étcsokit és a fehércsokit külön-külön tálkába tördeljük, vízgőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd az étcsokit a torta tetejére öntjük, evőkanállal vagy spatulával gyorsan elsimítjuk. Az olvadt fehércsokit papír nyomótölcsérbe kanalazzuk, és kerek csíkokat nyomunk belőle az étcsokira. Bambuszpálcával vagy fogpiszkálóval a két csokit ellentétes irányban kihúzzuk, és ettől lesz szép mintás a teteje.

1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor forró vízbe mártott éles késsel cikkekre vágva tálaljuk.

Megjegyzés

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült-e a piskóta, szúrjunk bele egy bambusznyársat, és ha nem ragadt rá tészta átsült, kivehetjük a sütőből. Amikor a torta oldalát kenjük, krémmel vigyázzunk, hogy a tetejére ne kerüljön krém, hogy a csokival szépen be tudjuk vonni.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss