Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínhabos képviselőfánk

90 perc
egyszerű
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 20 dkg víz (2dl)
  • 20 dkg margarin
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 20 dkg liszt
  • 5 db tojás (M-es)
  • A krémhez:
  • 3 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A tejszínhabhoz:
  • 3 dl tejszín vagy hulala
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

  1. Egy edényben a vizet a vajjal, a cukorral és a sóval felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg a széle könnyedén elválik az edény falától. Ekkor egy hideg tálba öntjük, és pár percre félretesszük hűlni. Amikor már langyos, a tojásokat egy tálba ütjük, lazán felverjük, majd a tésztához adunk apránként annyit, hogy az állaga nokedlihoz hasonló legyen. 
  2. A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe nagyobb dió - vagy kisebb alma - nagyságú halmokat nyomunk, 4-5 centire egymástól.
  3. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 percig sütjük (ilyenkor megduzzadnak a sütemények, és a külsejük kérgesedni kezd). Utána a sütő hőmérsékletét 150-160 fokra csökkentjük, és további 15-20 percig szárítjuk.
  4. A megsült tésztát kivesszük és hűlni hagyjuk, addig elkészítjük a vaníliakrémet.
  5. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral egy edényben, majd a lisztet evőkanalanként, csomómentesen hozzákeverjük. A tejet apránként hozzáöntjük, jó alaposan összekeverjük, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
  6. Ezután lassú tűzön elkezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és időnként megkeverve lehűtjük.
  7. A tejszínt kemény habbá verjük, közben beletesszük a habfixálót.
  8. A kihűlt vaníliakrémbe kanalazunk 3-4 evőkanál felvert tejszínt, és összekeverjük.
  9. A kihűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk.
  10. Először a vanília krémet töltjük a csillagcsőrös habzsákba, és mindegyik fánk aljába nyomunk a krémből, majd egy másik csillagcsőrös habzsákot a felvert habtejszínnel töltünk meg, és a vaníliakrémre nyomjuk, majd rátesszük a kalapot.
    Megszórhatjuk porcukorral, leönthetjük csokoládékrémmel vagy esetleg megcsurgathatjuk karamellel - ki hogyan szereti.

Ezek is érdekelhetnek

Friss