Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínes-vaníliás-meggyes grillázstorta

5 4.5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • pici só
  • 1 citrom reszel héja
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • A vaníliás krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 4,5 dl tej
  • A tejszínes krémhez:
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • A meggyes krémhez:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1 csomag zselatin fix
  • A grillázshoz:
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg dió
  • pici olaj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket 1 evőkanál cukorral és pici sóval kemény habbá verem. A sárgákat a maradék 4 kanál cukorral, az olvasztott margarinnal és reszelt citromhéjjal géppel 4 percig keverem, majd belekeverem az 5 evőkanál lisztet, a sütőport, végül a tojások felvert habját.

Alufókiával bélelt lapos tepsibe öntöm (mindig alufóliát használok), 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm. (A tepsi mérete megfelel a sütő méretének, így egy 1,2 cm magasságú piskótát kapunk.) Hagyom kihűlni, és 3 egyenlő részre vágom.

Elkészítem a vaníliás pudingot, hagyom kihűlni. Felverem a tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral, majd a hűtőbe teszem.

A grillázshoz a 10 dkg cukrot egy edényben karamellizálom, majd belekeverem a durvára darált 10 dkg diót, és azonnal olajjal bőven megkent lapra (üveg, fa) borítom, és még melegen olajozott sodrófával kinyújtom. Késsel felkockázom, hagyom kihűlni és megdermedni, majd durvára ledarálom.

A meggybefőttnek félig leöntöm a levét, és összekeverem a zselatin fix-szel, dermedni a hűtőbe teszem.

A piskóta alsó lapját először a vaníliás puding 1/3-ával megkenem, majd a meggyes zselé felét a közepére halmozom egy csíkban, a széleire a tejszín 1/3-át kenem, majd megszórom bőven grillázzsal. Erre rakom a 2. lapot, és ugyanúgy járok el, mint az előbb, csak a széleire teszem a meggyzselét, a közepére a habot, végül a 3. lappal befedem A tetejét a maradék pudinggal, tejszínnel és meggyszemekkel díszítem, grillázzsal díszítem az oldalát is.

Dermedni a hűtőbe teszem, és csak pár óra múlva szeletelem.

Megjegyzés

Most, hogy felvágtam, látszik, hogy lehetne vastagabb a vaníliás krém (talán pont a duplája), és ez a habtejszínre is vonatkozik. A grillázsból maradt, azt egy zárható üvegedénybe tettem, majd a legközelebbi sütihez felhasználom.

Nagyon finom, könnyű süti a grillázs egészen különlegessé teszi. - ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss