Tejszínes-vaníliás-meggyes grillázstorta

default user icon
5 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • pici só
  • 1 citrom reszel héja
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • A vaníliás krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 4,5 dl tej
  • A tejszínes krémhez:
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • A meggyes krémhez:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1 csomag zselatin fix
  • A grillázshoz:
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg dió
  • pici olaj

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket 1 evőkanál cukorral és pici sóval kemény habbá verem. A sárgákat a maradék 4 kanál cukorral, az olvasztott margarinnal és reszelt citromhéjjal géppel 4 percig keverem, majd belekeverem az 5 evőkanál lisztet, a sütőport, végül a tojások felvert habját.

    Alufókiával bélelt lapos tepsibe öntöm (mindig alufóliát használok), 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm. (A tepsi mérete megfelel a sütő méretének, így egy 1,2 cm magasságú piskótát kapunk.) Hagyom kihűlni, és 3 egyenlő részre vágom.

    Elkészítem a vaníliás pudingot, hagyom kihűlni. Felverem a tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral, majd a hűtőbe teszem.

    A grillázshoz a 10 dkg cukrot egy edényben karamellizálom, majd belekeverem a durvára darált 10 dkg diót, és azonnal olajjal bőven megkent lapra (üveg, fa) borítom, és még melegen olajozott sodrófával kinyújtom. Késsel felkockázom, hagyom kihűlni és megdermedni, majd durvára ledarálom.

    A meggybefőttnek félig leöntöm a levét, és összekeverem a zselatin fix-szel, dermedni a hűtőbe teszem.

    A piskóta alsó lapját először a vaníliás puding 1/3-ával megkenem, majd a meggyes zselé felét a közepére halmozom egy csíkban, a széleire a tejszín 1/3-át kenem, majd megszórom bőven grillázzsal. Erre rakom a 2. lapot, és ugyanúgy járok el, mint az előbb, csak a széleire teszem a meggyzselét, a közepére a habot, végül a 3. lappal befedem A tetejét a maradék pudinggal, tejszínnel és meggyszemekkel díszítem, grillázzsal díszítem az oldalát is.

    Dermedni a hűtőbe teszem, és csak pár óra múlva szeletelem.

Megjegyzés

Most, hogy felvágtam, látszik, hogy lehetne vastagabb a vaníliás krém (talán pont a duplája), és ez a habtejszínre is vonatkozik. A grillázsból maradt, azt egy zárható üvegedénybe tettem, majd a legközelebbi sütihez felhasználom.

Nagyon finom, könnyű süti a grillázs egészen különlegessé teszi.

Ékes Andrea
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Péntek Istvánné 3 évvel ezelőtt
Tegnap este találtam rá erre a receptedre. Nem mondom, egy kissé macerás, sok időbe telik az elkészítése, de annál finomabb. Azért mertem belevágni a sütésbe, mert a recept Tőled származik és ez számomra garancia. Már sok mindent csináltam a Te ötleteid szerint és soha nem csalatkoztam, minden recepted egy remekmű. Ezt tortát külön köszönöm.
Kadur Marietta 5 évvel ezelőtt
Nagyon finom sütemény. Én grillázs helyett készen kapható cukrozott mogyorót használtam, a meggylevet pedig vaníliás pudingporral főztem össze, az eredmény fantasztikus lett. Köszönöm!
Nemedi Noemi 6 évvel ezelőtt
Csodalatos recept!!!!Nalam az egesz csalad imadja!csak annyi hogy en a tejszines kremet meg a pudingosat ossze kevertem es ugy hasznaltam fel es ugy epp eleg a krem.... Ugyes,tenyleg nagyon finom es konnyu,meg a cukor beteg nagymamam is ehet belole :-)
Ékes Andrea 6 évvel ezelőtt
fufzufujg Elmondom ennek a receptnek a történetét: Hallgattam egyik reggel a rádiót a munkahelyemen és egy kecskeméti cukrászmester elmesélte, hogy a legkedveltebb saját sütije az alábbi hozzávalókból áll: meggy, grillázs, tejszínes vanília krém. Természetesen nem árulta el a receptet pontosan. Én hazajöttem és csináltam egy tortát, ami ezekből az összetevőkből állt. Mivel először csináltam, egy picit túlméreteztem a grillázst (később fel tudtam használni) és valóban lehetett volna több a habos krém, de a végeredmény a képnek megfelelően gyönyörű és nagyon finom torta lett. A 3mm-es piskótádra nem tudok mit válaszolni, bárki aki 5 tojásból lapos tepsiben piskótát süt, legalább 1,2 cm-es lesz a végeredmény.
s.t. 6 évvel ezelőtt
hát nekem ennyi piskótából egy kis tepsivel lett, kb. 3mm vastag, nem tudom te hogy csináltad, hogy duplaakkora tepsiben 1,2 cm lett. ha a habot kevesled, a grillázst meg sokallod, akkor miért így tetted fel a receptet? lehet, hogy finom, de nem túl pontos.:(

Hasonló Receptek