Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínes-tormás lazactekercs fehérbormártással

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 csomag réteslap
  • 3-4 cm-es lazaccsíkok (bőr nélkül)
  • vaj
  • torma
  • főzőtejszín
  • színes bors
  • petrezselyemzöld
  • tojás a lekenéshez
  • A fehérbormártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 dl fehérbor
  • 1 db húsleveskocka
  • 3 dl víz
  • 4 dl főzőtejszín
  • őrölt fehérbors

Elkészítés

Elkészítés: A lazaccsíkokat sózzuk, megszórni színes borssal, és kicsit állni hagyni, hogy az ízek átjárják.

A tormát és a sűrű főzőtejszínt ízlés szerinti arányban összekeverjük. A petrezselyemzöldet apróra összevágjuk. A vajat felolvasztjuk, és langyosra hűtjük.

Nedves konyharuhára helyezünk 1 réteslapot, és éles késsel félbevágjuk, az egyik lapot lekenjük az olvasztott vajjal. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, és ráhelyezzük a megmaradt fél réteslapot. Ezután ráhelyezünk 1 fűszerezett lazaccsíkot, majd a tetejére kanalazzuk a tejszínes-tormát. Ezután ráhajtjuk jobb oldalról a réteslapot, majd bal oldalról is, hogy befedje a halat. Végül óvatosan feltekerjük, mint a rétest (minden lazaccsíkkal így járunk el).

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymás mellé helyezzük a lazactekercseket, és a tetejüket felvert egész tojással lekenjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon 15-20 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

A mártáshoz a vöröshagymát nagyon apróra felvágjuk, egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk (vigyázzunk, hogy ne piruljon meg). Amikor már kellően megpárolódott, felöntjüki a borral, majd erősebb lángon felére forraljuk. Ezután felöntjük a vízben feloldott húsleveskockával, ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, majd addig főzzük, hogy kb. 1 dl maradjon. Ekkor levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük.

A pépesített hagymát visszatesszük a tűzre, majd felöntjük a tejszínnel, és kevergetve addig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ekkor levesszük a tűzről, majd egy szűrőn átszűrjük, és kicsit átpasszírozzuk a hagymadarabkákat.

Egy edényben vizet forralunk, majd levesszük a tűzről, és ráhelyezni a tetejére a fóliával lefedett mártásos tálat, és melegen tartjuk tálalásig.

Tálaláskor a lazactekercsekre kanalazzuk a mártást, és így kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss