Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejszínes szilvás pite

90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 8 evőkanál hideg víz
  • 2 teáskanál ecet
  • A töltelékhez:
  • 70 dkg szilva
  • 2 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet vegyítjük a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a víz és az ecet hozzáadásával összeállítjuk a tésztát. Fél órára hűtőbe tesszük.

Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk és elfelezzük.

Egy 26-28 cm átmérőjű sütőformát kivajazunk. A tésztát úgy nyújtjuk ki, hogy a formában pereme is legyen. Rozettaszerűen kirakjuk a szilvával, és meghintjük 1-2 evőkanálnyi fahéjas cukorral. 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Közben összekeverjük a tejszínt, a tojást és a maradék cukrot, ráöntjük a szilvára, és további 35 percig sütjük, míg kissé karamellizálódik a teteje. Csak hidegen lehet szépen szeletelni, de langyosan is isteni finom! :)

Megjegyzés



Levesnek, mártásnak, szósznak szerintem remek lesz. Csak felmelegítem, összerottyantom, és kész. :)

További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss