Tejszínes sárgarépa-főzelék

default user icon
7 3.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg reszelt sárgarépa
  • 8 dl 3,5 vagy 2,8%-os tej
  • 3 dl 20%-os minőségi tejszín
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 púpos evőkanál kristálycukor (a párolás fázisában)
  • ízlés szerint további kristálycukor (a főzés fázisában)
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
  • 2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors (elhagyható)
  • 1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér (elhagyható)

Elkészítés

    Elkészítés: Nagy lábosba öntsünk 1 dl olajat és 1 dl vizet. Tegyük hozzá a citromreszelőn legyalult répát, szórjunk rá 2 teáskanál sót, púpos evőkanálnyi kristálycukrot, forgassuk át, és gyenge lángon, lefedve, időnként megkeverve kezdjük el párolni. Ha már majdnem puha, a tűzről levéve szórjunk rá négy púpos evőkanálnyi lisztet. Egy percre tegyük vissza a tűzre, közben folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen. Ismét félretéve hígítsuk fel 8 dl zsíros tejjel és 3 dl zsíros tejszínnel, adjuk hozzá a citromhéjat és -levet, a fűszereket, kristálycukrot.

    Az újraforrástól számítva főzzük még nagyjából 10 percig. Mire fogyasztható hőmérsékletűre hűl, szépen besűrűsödik.

Megjegyzés

Sült oldalassal, pörkölttel vagy rántott hagymakarikával tálalom.

A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz!

pistuc
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Alaginé Petrus Enikő 4 évvel ezelőtt
Elkészítettem ma ebédre, sült oldalassal tálaltam nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
pistuc 5 évvel ezelőtt
Váljék egészségedre! :)
S Tundy 5 évvel ezelőtt
Nagyon fini lett. én sült virslivel találtam. :)
pistuc 6 évvel ezelőtt
Sziaság! Köszönöm a megtiszteltetést! Netán ti is megfőztétek? Viharmentes éjszakát :) P.
Fülöp Sándor 6 évvel ezelőtt
Hali! Jövő heti menüajánlóban pénteken betervezve! Üdv, Nani.
pistuc 6 évvel ezelőtt
Kedves Marika! Köszönöm a karotinos tanácsot, erről még nem hallottam. A kakukkfüvet pedig imádjuk, de legközelebb megállom, hogy ne szórjak bele - ez talán mégsem lesz olyan nehéz, mivel a répát is imádjuk. :) Üdvözlettel: Pistuc
Lakatosné Harmat Mária 6 évvel ezelőtt
Etvagygerjesztoen leirtad a fozeleket! Engedj meg egy kis megjegyzest.Ismereteim szerint a repat eloszor olajon kell dinsztelni,mert a betakarotin, mely a repaban van csak zsiradekon, olajon, vajon oldodik, vizben nem. Ezert a vizet kicsit kesobb kell hozzaadni. Kakukkfuvet nem tennek bele, mert az elveszi a repa igazi jellegzetes izet.

Hasonló Receptek

Magazin