Tejszínes medvehagyma krémleves

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 nagy csokor medvehagyma /baranyai erdők többségében szedhető/
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl víz
  • 1 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín /a soványabbat szeretem
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: Az olajon megfonnyasztom az aprított vöröshagymát, rádobom az apróra kockázott burgonyát, felengedem a 8 dl meleg vízzel. Míg felforr, addig a medvehagymát megmosom, és vastag szárától megtisztítom.

    Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobom a medvehagymát és a fokhagymát, forrástól számítva kb. 5-8 percig főzöm. Ezután botmixerrel jól eldolgozom.

    Visszateszem a tűzhelyre, 1-2 kanál levessel elkeverem a tejszínt jó simára, és a gyöngyöző levesbe öntöm folytonos keverés mellett. Kóstolom, és ha kell, sózom, ízlés szerint borsozom. A tejszínnel csak egyet rottyanjon.

    Kissé lehűtöm (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálalom.

Megjegyzés

A kenyérkockát a sütőben, sütőpapíron készítem, a sajtos kenyérszeletet pedig grillezem. A sajtot tetszés szerinti reszelőn /általában almareszelőn/ reszelem. Jó étvágyat kívánok!

Azért adom közre a receptet, mert hamarosan megjelenik az erdőkben a medvehagyma. Vigyázat, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, az azonban mérgező! A medvehagyma levelének illata és íze kissé fokhagyma illatú. Nyersen is fogyasztható, pl. zsíros kenyérre, vajas kenyérre, túróba, stb.

Ravaszné Molnár Zsuzsanna
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kovács Éva 5 évvel ezelőtt
Kedves Arzsa50! Igen, megjelent a medvehagyma a Baranya-i erdőkben és bent hever a hűtőmben is. Köszönöm a receptet, pont ilyent kerestem. Hétvégén kipróbálom, ismerkedünk egymással. Egyszerű, nagyszerű és gondolom finom is. Üdvözlettel É
Francsicsné Balasa Gabriella 6 évvel ezelőtt
Kösz a recit, remélem nálunk(Somogy) is hamarosan újra fokhagymaillatú lesz az erdők jó része! Túra során, forrásnál mosott macihagymus a madárlátta szendvics mellé, felséges ! Üdv.: Bica :))

Hasonló Receptek

Magazin