Keress receptre vagy hozzávalóra

Tejszínes karalábéleves húsgombóccal

Hozzávalók

  • 2 db közepes méretű zsenge karalábé
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek apróra vágott póréhagyma vagy vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek rizs
  • bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk rozsliszt
  • 1 tk fehérliszt
  • 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
  • 1 mk őrölt pirospaprika
  • 3 szál fokhagymaszár
  • 1 ek olaj
  • 1 db t.v. paprika
  • 1 db kisebb paradicsom

Elkészítés

    1. A karalábék kisebb leveleit leszedegetjük, megmossuk és felvágjuk. A karalábékat megpucoljuk, majd kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Felaprítjuk a póréhagymát, majd egy nagyobb lábosban a hagymát és a karalábét kicsit megdinszteljük, sóval, borssal, 1 csipetnyi csomborral ízesítjük, közben kavargatjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel, valamint beletesszük a paprikát és a paradicsomot.
    2. Ameddig felforr a víz, elkészítjük a húsgombócokat. Egy edényben jól összedolgozzuk a darált húst a zöld fokhagymaszárral, a rizzsel, valamint sóval, borssal, 1 csipetnyi borsikafűvel, pirospaprikával és a petrezselyemmel. A kész masszából nedves kézzel kis (1,5- 2 cm átmérőjű) gombócokat formázunk.
    3. A gombócokat belerakjuk a levesbe, majd a felvágott karalábélevelet is hozzáadjuk. Alacsony lángon főzzük, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul. Időnként megkavarjuk. A tejfölből a liszttel habarást készítünk, majd felengedjük a tejszínnel, és hozzáadom a leveshez. Hagyjuk még pár percig rotyogni, majd szökség szerint utánaízesítünk.

Megjegyzés

Nagyon jó egytálétel, a legfinomabb így tavasszal, amikor még zsenge a karalábé. A csombor (borsikafű) remek ízt kölcsönöz neki. A rizst helyettesíthetjük akár zabpehellyel is.

BiroSari
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin