Tejszínes gombaleves

default user icon
3 4.8/5

Hozzávalók

  • 40 dkg csiperkegomba,
  • 2 dkg szárított vargánya gomba,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 dl tejszín,
  • 5 dkg margarin,
  • 8 dl húsleves,
  • só,
  • bors,
  • fél csokor friss tárkony

Elkészítés

    A szárított vargányát meleg vízbe áztatjuk. A megtisztított csiperkegombát felszeleteljük. Megforrósított margarinon megpároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt csiperkegombát. Meghintjük a liszttel, megpirítjuk és felöntjük a húslevessel. Beletesszük a szárított gombát is az áztatóvízzel együtt. Sóval, borssal, friss vagy szárított tárkonylevelekkel ízesítjük. Fedő alatt megfőzzük, majd belekeverjük a tejszínt és összeforraljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Horváth Thilia 7 évvel ezelőtt
Köszönöm a remek receptet és az értékes hozzászólásokat.
Molnár Istvánné 12 évvel ezelőtt
Nálunk is nagyon népszerű a szárított gombás leves, de hagyma nélküli változatban. Pici olajban megpárolom a megáztatott szárított vargányát, megszórom liszttel, felengedem az áztatólével, összeturmixolom. Felengedem maradék húslevessel vagy víz+húsleves kockával és beleteszem a szeletelt friss gombát. De ez el is maradhat! Sózom, borsozom. Felfőzöm, végül tojássárgájával elkevert tejfelt adok hozzá, egyszer felrottyantom, megszórom petrezselyemlevéllel. Ha a tejfel nem volt elég savanyú, citromot csavarunk bele. Gyorsan elkészül, kiadós, jóízű.
Laczkó Ágnes 12 évvel ezelőtt
Szeretnék egy tippet közzé tenni, hátha tudjátok hasznosítani. Miután tudjuk, hogy nagyon drágák a gombaszárítmányok, legfőképp a vargánya gomba, én azt szoktam csinálni, hogy amit megveszek szárítmányt megőrölöm. Egyrészt azért, mert sokkal intenzívebb lesz az íze, sokkal kiadósabb, mintha megáztatom a szárított gombát. Gombalevesbe a csiperke gomba mellé kb. 2 kávéskanál őrölt vargányagomba port szórok és már át is varázsolódott a levesünk vargányagomba levesbe! Mellesleg vargányaporral szoktam beszórni a husikat is, kiváló fűszer!...

Hasonló Receptek

Magazin