Tejszínes diótorta (lisztmentes)

Hozzávalók

  • 25 dkg dió (darált)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 db tojás (egész)
  • 2 db tojássárgája
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 6 dl tejszín (lehetőleg 30 %-os zsírtartalommal)

Elkészítés

    1. A diót, a cukrot, a sütőport és a tojásokat kikeverjük. Ragacsos sűrű anyagot kapunk.
    2. Sütőpapírra rárajzolunk 3 db 25 cm átmérőjű kört. Vizes kézzel 5-6 db nagyobb cseresznye nagyságú golyót formázunk, és a papírra lapítjuk. A tetejére rá lehet tenni fél diót.
    3. A megmaradt tésztát három felé szétosztjuk és a kirajzolt kör széléig egy késsel és kézzel kilapogatjuk. Mivel ragad a massza, célszerű vizes kézzel dolgozni. Nem szabad a masszát eláztatni.
    4. 160 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb 15 perc. A tészta kemény, törékeny, puszedliszerű lesz. Felhasználásig ne szedjük le a papírról.
    5. A tejszínt cukor nélkül verjük fel kemény habnak. A lapok közé kell kenni, a tetejére a kicsi puszedlik jönnek. Minimum 6-8 órát állnia kell, hogy a kemény tészta megpuhuljon. Ideális egy nagy vendégvárásnál, mert a tészta napokkal korábban elkészíthető, és a tortát jóval a felhasználás előtt össze kell állítani. A recept nagyon egyszerű, rendkívül finom, krémes finomság lesz belőle. Ha nem verődik fel a tejszín, és nem lesz kemény a hab, semmi pánik, óvatosan össze kell állítani, és nem fog szétfolyni.

Megjegyzés

A recept dédanyám gyűjteménye, Halason készült, így mi csak Halasi tortának hívjuk. Biztos teli találat, nálunk a karácsonyi édesség mindig ez.

Soltész Nóra
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin