Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 6 legjobb magital, amit jó, ha ismersz - receptekkel!

Kell tej, vagy nem kell tej? Egyre többször futhatunk bele a kérdésbe, vagy, mert érintettek vagyunk a témában - intolerancia okán -, vagy mert a környezetünkben felvetődik ez a téma. Saját véleményem szerint a tej, anyatej formájában gyermekeknek való táplálék, felnőtt korban nem indokolt a fogyasztása. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a tejet kiiktatni a hétköznapjainkból, boldogan szolgálok néhány kipróbált tippel és recepttel.

A lehetőségek tárháza széles. Rengeteg dologból lehet „tejet” „tejterméket” készíteni. A sokaságból kiválasztottam néhányat, melyek vagy azért kerültek a választásba, mert nagyon sokak számára fogyasztható, vagy azért, mert nagyon különleges.

Kókuszital

Talán a legtöbben ezt az alternatív tejpótló italt ismerik. Létezik belőle teljesen folyékony, ami a dobozos tejre hajaz, de van sűrűbb, tejszín-szerű, és egészen sűrű krém változat is.

A kókuszt már a gyermekek is jól tolerálják, bátran lehet vele főzni, vagy akár kakaót készíteni belőle. A bolti kókuszitalok kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy minél kevesebb hozzáadott ez-az legyen benne - de inkább készítsünk gyorsan frisset, és mindig annyit, amennyi 2 nap alatt elfogy. Ráadásul sokkal olcsóbb is!

Így készül:

7dl szűrt vízzel leforrázok 20 dkg zsíros kókuszreszeléket. Hagyom állni 5 percet, majd leturmixolom 2-3 percen keresztül. Újabb 5 percig hagyom állni és leszűröm. Kókuszzsírral, vagy ghível lehet krémesebbé tenni, a kávéhoz pl. a ghís változat szenzációs! Fogyasztás előtt nem árt felrázni, illetve ha zsiradékkal dúsítottuk, kicsit felmelegíteni, hogy a zsír felolvadjon.

Mandula, kesudió, törökmogyoró, dió

Az olajos csonthéjasokból készült italválaszték is megnőtt az utóbbi időben. Főleg mandulaital-félékből fedezhetünk fel többet, de már mogyoróval is találkoztam. Ezeknél a tejeknél méginkább figyeljük oda a választásnál, nézzük meg alaposan, hogy milyen összetevőik vannak - a cukor, sajnos, a legtöbbnél ott van. 

Így készül:

Ezeket is egyszerű elkészíteni. A folyamat és a mennyiségek ugyan azok, mint a kókusznál, annyival kiegészítve, hogy a magok tisztítottak - azaz a papírszerű belső héjuktól is mentesek - legyenek, és mielőtt felhasználjuk, egy éjszakára érdemes beáztatni őket, majd másnap a levet leönteni róla.

Fitát tartalmuk miatt nem javasolt napi szinten fogyasztani ezeket az italokat, illetve magát a magot is mértékkel (fél marék összesen 1 nap). A fitát egy olyan anyag, amely, az ásványi anyagokkal komplexet képezve képes az alapvető tápanyagok, mint kalcium, vas, cink, magnézium felszívódásának megakadályozására.

Mákital - csak házilag!

Ilyennel még kereskedelmi forgalomban nem találkoztam, viszont házilag isteni italt lehet készíteni a mákból: nagyon finom süteményekhez, krémekhez, kávéhoz de önmagában fogyasztva is csodás!

Így készül:

A többitől kicsit eltérően szoktam készíteni. 20 dkg mákot és 6db magozott friss datolyát 1l tisztított vízzel forrázok le. Ezt hagyom 5 percig pihenni. Hozzáadok fél mokkáskanál fahéjat, fél mokkáskanál vaníliaőrleményt és 3 evőkanál mákolajat. Az egészet 2-3 percig turmixolom, aztán leszűröm. Télen melegen, nyáron hidegen isteni ital! A szűrőben levő mákot akár 2 adag mákos tésztának is elfogyaszthatjuk, vagy süteményt készíthetünk belőle.

Bónusz: a mák nagyszerű kálciumforrás! Amíg 100ml tehéntej 120mg kálciumot tartalmaz, addig 100g mák 1400mg-ot! (forrás: Semmelweis Egyetem) Azaz, ha a tejet a kálciumtartalma miatt isszuk, máris van alternatíva. Sőt, a magnézium és kálium tartalma is jelentős. A mákolajjal pedig E-vitaminnal (zsírban jól oldódó antioxidáns, sejtvédő-regeneráló, szabadgyök fogó) dúsítjuk italunkat.

HÁZIGAZDÁNK TOVÁBBI CIKKEIT ÉS RECEPTJEIT ITT TALÁLOD! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss