Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejfölös-zöldséges őzragu

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg őzhús
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 evőkanál libazsír
  • 2-3 dl száraz vörösbor
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • A páchoz:
  • 1 kis fej hagyma
  • kevés mustár
  • őrölt bors
  • egész bors
  • piros arany
  • borókabogyó
  • olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: Az őzhúst pörkölthús méretűre felkockázom. A páchoz a kis fej hagymát vékonyan félfőre vágom, a mustárt elkeverem piros arannyal (én csípőset használok), beleszórok az őrölt borsból, felöntöm kevés olívaolajjal, alaposan összedolgozom, majd ráöntöm ezt a keveréket a húsra, kézzel átforgatom, lehetőleg mindenhol találkozzanak egymással, persze a hagymát is beledolgozom. Egy jénai tálba teszem az egészet, beleadom a szemes borsot és a borókát, felöntöm annyi olívaolajjal, hogy ellepje, lezárom, és 3-4 napig a hűtőbe rejtem.

Elérkezett a készítés napja. A hagymákat megtisztítom, apró kockára vágom, a fokhagymagerezdeket átnyomom a fokhagymaprésen, a zöldségeket megtisztítom és lereszelem. A szalonnát felkockázom. A húst tésztaszűrőn leszűröm, a pácoló olajat elteszem, hisz jó fűszeres, máskor főzéshez vagy újabb pácoláshoz fel tudom használni.

Egy lábasban felhevítem a zsírt, rádobom a szalonnakockákat, amikor félig átsült, mehet bele a hagyma és a fokhagyma, sózom és üvegesre párolom, ha kell pici vizet öntök alá. Amikor a hagymám kezd zsírjára sülni, beleteszem a reszelt répákat, kevés vízzel párolom, beleadom az őrölt borsot, a babérlevelet, a mustárt és a borókabogyót is. Lassú tűzön főzöm néhány percig, sűrűn kevergetve.

Elkészült a szaftom, hozzáadom a húst, tetejét meghintem kevés pirospaprikával (körülbelül fele annyival, mint egy pörköltet), jól összeforgatom, kicsit lepirítom, majd felöntöm kevés vízzel és a borral, fedő alatt puhára főzöm. Ha igényli, pótolom a vizet alatta, és szükség esetén még fűszerezem. Amikor a hús már puha, omlós, hozzáadom a tejfölt, összeforralom.

Saját készítésű zsemlegombócot adok mellé köretnek, aki szereti, még tehet rá tejfölt.

Megjegyzés

A vadashoz kissé hasonló ízű ételt kapok, de valahol félúton van a vadas és a pörkölt között, nálunk nagyon bejött, kicsit eltér a mindennap megszokott menütől.

Aki kedveli, zsemlegombóc helyett burgonyafánkkal, krokettal, de akár makarónival is tálalhatja.
- Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss