Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Tejfölös zöldbableves füstölt csülökkel

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg zöldbab
  • 1-1,5 kg füstölt hús (csülök, oldalas, tarja)
  • 3 db közepes nagyságú sárgarépa
  • 2 db közepes nagyságú petrezselyem
  • 1 db közepes nagyságú vöröshagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 3-4 nagy gerezd fokhagyma
  • 5-6 db közepes nagyságú burgonya
  • fél dl étolaj
  • 2 nagyobb evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 4,5 dl tejföl
  • ételízesítő
  • 2 evőkanál 10 %-os ecet

Elkészítés

    Elkészítés: A füstölt húst felhasználás előtt 2-3 órára beáztatjuk.
    A zöldbabot megpucoljuk, 2-3 cm hosszúságúra aprítjuk. A csülköt feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet, és kb. 1-1,5 óra hosszat főzzük. Adunk hozzá egy evőkanálnyi ételízesítőt.

    Ezután beletesszük a hagymát, a zöldbabot. Kb. 20 perc múlva hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát és petrezselymet. Megpucoljuk a krumplit, összekockázzuk, majd a levesbe tesszük. Addig főzzük, míg minden hozzávaló puha lesz.

    A füstölt húst kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd ezt is felkockázzuk.

    Az olajat felhevítjük, beletesszük a lisztet, és világos rántást készítünk.
    Kikapcsoljuk alatta az égőt, és ekkor belenyomjuk a fokhagymanyomóval a fokhagymát. Pár pillanatig hagyjuk, hogy kicsit megsüljön, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, elkavarjuk, majd beletesszük a tejföl t. Felengedjük előbb kevés meleg vízzel, majd a levesből merítünk még hozzá, és ezzel is alaposan összekavarjuk, majd a hozzáadjuk a leveshez.

    Ízesítjük az ecettel. Az ecet mennyisége nyilván függ attól is, hogy mennyire híg vagy sűrű a levesünk. Mi nem szeretjük azt sem, ha túl sűrű, de ha ritka, az sem az igazi. Két-három percig együtt főzzük még, hogy ne legyen liszt íze a levesnek. Beletesszük az összekockázott húst is.

    Kóstoljuk, ha szükséges, még pótoljuk a sót, de a füstölt hús miatt nagyon csínján bánjunk vele, mert még később is ázik ki só a húsból.

Megjegyzés

Ez a levesmennyiség két napra elegendő. Kevesebbet nem érdemes készíteni, mert elég időigényes. Ezután már csak egy finom kalácsot ajánlanék csokis töltelékkel, és meg van oldva az ebédünk.

Langyosan az igazi. Ebben a melegben, az enyhén savanykás íz nagyon kellemes.

jabaki2
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetes
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes