Tejfölös tökleves szalonnafalatokkal

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 db kisebb spárgatök
  • 1 nagyobb csokor kapor
  • 2 kis pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1-2 kanál 10 % ecet
  • 15 dkg füstölt húsos szalonna (minél húsosabb, annál jobb)
  • 1 evőkanál pirospaprika

Elkészítés

    Elkészítés: A tököt meghámozzuk, legyaluljuk, majd kevés sóval, bő vízzel és 1 kanál ecettel feltesszük főni. (Az ecettől nem fog szétfőni, ezért kell már most tenni a főzőlébe.) Beletesszük az apróra vágott kaprot is. Kb. 10-15 percig főzzük.

    Közben elkészítjük a habarást a liszttel, a tejjel, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A forró léből merünk a habaráshoz, és simára keverjük azzal is. Mikor kellően felmelegítettük, hozzáadjuk a leveshez. Néhány percig főzzük, hogy ne legyen lisztízű az elkészülő étel.

    Az apróra vágott szalonnát enyhén kiolvasztjuk (nem kell nagyon kisütni). Kikapcsoljuk alatta az égőt, majd mikor kicsit lehűlt a zsír, rátesszük a pirospaprikát, és mindenestől hozzáadjuk a leveshez.
    Ha szükséges, az ecetet még pótoljuk.

Megjegyzés

A sóval óvatosan, mert a szalonna sós!

Nagyon finom, kellemes étel. Főzelékként is megállja a helyét, ha kevesebb vízzel tesszük fel főni.

Lengyel Jánosné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fülöp Sándor 6 évvel ezelőtt
Hali! Köszi, kipróbálom! Nani.
Lengyel Jánosné 6 évvel ezelőtt
Szia Nani:)) Már épp arra gondoltam,hogy ez lesz a negatív csúcsom:D De már nem lesz 0, mert volt két bátor ember, aki be meri vállalni.(Pedig finom nagyon.!:) Lehet,hogy a falatok nagyok, a kocka jobb lett volna a szalonnából bele.DDD Te juttattad eszembe ezt a levest. Igaz, hogy legutóbb kb. 3 hete is készítettem, csak nem gondoltam rá, hogy beküldöm. A hozzászólásod, amikor emlegetted a nagymamád tökfőzelékét, ekkor ugrott be, hogy hasonlóan készíthette el mint ez ahogy el van készítve, legfeljebb a szalonnás részét kihagyta, és sűrűbbre főzhette valószínű. Próbáld ki,készítsd el, és majd mielőtt a szalonnát beleteszed meg fogod kóstolni, és akkor lehet hogy a nagymamád főztje fog visszaköszönni neked belőle. Üdv: jabaki
Fülöp Sándor 6 évvel ezelőtt
Hali! Ez marha izgalmasan hangzik! Sokmindent láttam, hallottam és ettem már tökből, de levest és tejfölösen, szalonnával még nem! De nagyon jól hangzik, az biztos! További szép napot, üdv Nani.

Hasonló Receptek

Magazin