Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tejfölös lencsefőzelék

default user icon
20 4.9/5
Újévi lencsefőzelék

Hozzávalók

  • 25 dkg lencse
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelt)
  • 1 ek só
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek mustár
  • 1/2 dl étolaj
  • 2 ek liszt (púpozott)
  • 1 ek pirospaprika (csapott)
  • 2-3 dl tej
  • 1 ek tejföl (púpozott)
  • 1-2 csepp ecet
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors

Elkészítés

    1. A lencsét 6-8 órával a főzés előtt beáztatjuk.
    2. Leöntjük a levét és egy edénybe tesszük. A hagymát felkockázzuk, és a lencséhez keverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót és a babérlevelet, majd főzzük puhára közepes lángon. Főzés közben barnás hab képződik, azt egy kanállal szedjük le.
    3. Ha megpuhult, a levét majdnem teljesen leöntjük és pótoljuk a tejjel. Készítsük el a rántást olajból, lisztből, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát is. Közepes lángon kevergetjük, amíg el nem kezd rotyogni és kellően be nem sűrűsödik. Ha hígabban szeretjük, adhatunk hozzá még tejet. Kevergetve még 5 percig forraljuk. 
    4. Keverjük el a tejföllel és a mustárral. Ha elégedettek vagyunk a sűrűségével, adjuk hozzá az ecetet és a cukorot. Sóval, borssal ízesítjük.

    LENCSEFŐZELÉK CSICSERIBORSÓVAL >>> 

    LENCSEFŐZELÉK SÜLT KOLBÁSSZAL >>> 

    ÚJÉVI LENCSEFŐZELÉK >>> 

Megjegyzés

Azért küldem el, mert én nem találtam a receptek között hagyományos lencsefőzeléket, és gondoltam megosztom másokkal is.

zslakatos
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

ZsemleFeri
Jól sikerült, kétszer is ettem belőle a mai nap, viszont azt nem mondanám, hogy nem puffaszt. Félóránként kell szellőztetni, mert olyan büdöset szellentek tőle, hogy másként rosszul leszek tőle.
nikolett1125
Fincsi lett, ma megcsináltam. Az ecet helyett 1 ek. mustárt tettem. Köszi a receptet... :)
egoista
köszi a receptet. most hogy válok és magamra kotyvasztok ,pont jól jött ) . finom és még mi is megoldjuk)
kecsomama
nagyon finom!!
bednem
Nagyon jól sikerült! Köszönjük!
mauglinita
Nagyon jó lett,köszi! :) Végre egy \"klasszikus\" recept. Én a csülök főzőlevében főztem a lencsét,úúgy az igazán tuti!
Komlodi
Köszönjük a nagyszerű receptet, ami 14-ünk közül eddig kizárólag Lennox-nak \"nem jött be\" :) Egyetlen észrevételem, hogy a rántás hozzávalóit és azoknak arányait leírtad, de azt, hogy hogyan kell elkészíteni, sajnos nem. Meg is gyűlt vele a bajom, de végül sikerült elkészítenem.
somagi
Nekem tökéletes lett. Köszönöm.
melinda77
Nagyon jó recept,csak így készítem és valóban nem puffaszt !
Lennox
Én fél kiló lencséből készítettem, de még ehhez is túl sok volt a két púpozott kanál liszt. Szerintem a főzőlé majdnem teljes leöntése is hiba volt, így tejbe fürdetett vízben főtt lencsét rántottam be. Ehhez szerencsére csak a tányérban adtam tejfölt és nem az egészhez, mert borzasztó gejl, lencseízt mellőző trutyi lett. Sztem a főzőlé felét,vagy még többet rajta kell hagyni, és ehhez adni a tejet, és jóval kevesebb rántást kell készíteni, hogy ne egy massza legyen az egész és ne kelljen még több tejet hozzáönteni. Az alapelgondolás tetszik, és fogom használni, de a megadott arányokkal nekem nem jött be. Nem győztem utána fűszerezni, hogy íze is legyen.

Hasonló Receptek

Magazin