Tejfölös lencsefőzelék

default user icon
20 4.9/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 25 dkg lencse
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál só
  • 1 babérlevél
  • fél dl étolaj
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 1 csapott evőkanál paprika
  • 2-3 dl tej
  • 1 púpos evőkanál tejföl
  • 1-2 csepp ecet
  • csipet só
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: A lencsét 6-8 órával a főzés előtt áztassuk be. Öntsük le a levét és tegyük egy edénybe. A hagymát kockázzuk fel, és keverjük a lencséhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót és a babérlevelet, és főzzük puhára közepes lángon. Főzés közben barnás hab képződik, azt egy kanállal szedjük le.
    Ha megpuhult, a levét majdnem teljesen öntsük le és pótoljuk a tejjel. (Így nem fog puffasztani!) Készítsük el a rántást (olaj+liszt+paprika) majd adjuk hozzá. Közepes lángon kevergessük, amíg elkezd rotyogni és kellően besűrűsödik. Ha hígabban szeretjük, adhatunk hozzá még tejet...

    Ha elégedettek vagyunk a sűrűségével, adjuk hozzá a tejfölt és az ecetet. Sóval és borssal ízlés szerint ízesíthető. Jó Étvágyat! :)

Megjegyzés

Azért küldem el, mert én nem találtam a receptek között hagyományos lencsefőzeléket, és gondoltam megosztom másokkal is.

Lakatos Zsolt
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Riot 1 évvel ezelőtt
Jól sikerült, kétszer is ettem belőle a mai nap, viszont azt nem mondanám, hogy nem puffaszt. Félóránként kell szellőztetni, mert olyan büdöset szellentek tőle, hogy másként rosszul leszek tőle.
Poór Nikolett 1 évvel ezelőtt
Fincsi lett, ma megcsináltam. Az ecet helyett 1 ek. mustárt tettem. Köszi a receptet... :)
kukta kukta 2 évvel ezelőtt
köszi a receptet. most hogy válok és magamra kotyvasztok ,pont jól jött ) . finom és még mi is megoldjuk)
Kecskeméti Gáborné 2 évvel ezelőtt
nagyon finom!!
B. Erika 2 évvel ezelőtt
Nagyon jól sikerült! Köszönjük!
Forintos Eszter 2 évvel ezelőtt
Nagyon jó lett,köszi! :) Végre egy \"klasszikus\" recept. Én a csülök főzőlevében főztem a lencsét,úúgy az igazán tuti!
Komlódi István 2 évvel ezelőtt
Köszönjük a nagyszerű receptet, ami 14-ünk közül eddig kizárólag Lennox-nak \"nem jött be\" :) Egyetlen észrevételem, hogy a rántás hozzávalóit és azoknak arányait leírtad, de azt, hogy hogyan kell elkészíteni, sajnos nem. Meg is gyűlt vele a bajom, de végül sikerült elkészítenem.
Somogyi Ágnes 3 évvel ezelőtt
Nekem tökéletes lett. Köszönöm.
Szabó Melinda 3 évvel ezelőtt
Nagyon jó recept,csak így készítem és valóban nem puffaszt !
Bánóczy Diána 3 évvel ezelőtt
Én fél kiló lencséből készítettem, de még ehhez is túl sok volt a két púpozott kanál liszt. Szerintem a főzőlé majdnem teljes leöntése is hiba volt, így tejbe fürdetett vízben főtt lencsét rántottam be. Ehhez szerencsére csak a tányérban adtam tejfölt és nem az egészhez, mert borzasztó gejl, lencseízt mellőző trutyi lett. Sztem a főzőlé felét,vagy még többet rajta kell hagyni, és ehhez adni a tejet, és jóval kevesebb rántást kell készíteni, hogy ne egy massza legyen az egész és ne kelljen még több tejet hozzáönteni. Az alapelgondolás tetszik, és fogom használni, de a megadott arányokkal nekem nem jött be. Nem győztem utána fűszerezni, hogy íze is legyen.

Hasonló Receptek

Magazin