Tejfölös csirke nokedlivel

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tejfölös csirkéhez:
  • 1 egész csirke + 2 db csirkecomb
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 hagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál pirosarany
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • A nokedlihez:
  • 50 dkg liszt
  • 2-3 tojás
  • víz

Elkészítés

    Elkészítés (tejfölös csirke):
    1.) A csirkét megmossuk és feldaraboljuk. Az egyik szárnyába beletesszük a zúzáját, a másikba a májat. A csirkemellet 4-be, a combokat 2-be vágjuk. (A farhátat, nyakat, fejet félretesszük a későbbiekre, mondjuk egy leveshez.)
    2.) A hagymákat apró kockára vágjuk, és olajon szép üvegesre pároljuk.
    3.) Lehúzzuk a tűzről, belekeverünk 2 evőkanál pirospaprikát, és visszatesszük a tűzre. Azonnal rászórjuk a csirkedarabokat, megforgatjuk benne, megsózzuk és hozzákeverjük a pirosaranyat is.
    4.) A tűzön egy kicsit átforgatjuk az egészet, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi. (3/4 részig lepje el!) Közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk kb. fél óra alatt.
    5.) Ezután a fedőt levesszük róla, és élénkebb lángon a vizet kicsit elpárologtatjuk úgy, hogy pörköltszerű szaftot kapjunk.
    6.) Elkészítjük a habarékot: 1 evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk 2 evőkanál vízzel. Hozzáadunk 2 dl tejfölt, és addig keverjük, amíg krémes lesz.
    7.) A tűzről lehúzzuk a húst és behabarjuk a tejföllel, majd takaréklángon hagyjuk, hogy egyet gyöngyözzön az étel, és rögtön tálaljuk. (Nem szabad felforralni, mert összeugrik benne a tejföl!)

    Elkészítés (nokedli):
    1.) A lisztbe ütjük a tojásokat, megsózzuk, és apránként annyi vizet keverünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk.
    2.) Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, megsózzuk és ha forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a vízbe a tésztát, és közben óvatosan megkeverjük a nokedliket, hogy ne ragadjanak az edény aljára.
    3.) Újraforrás után a nokedlik feljönnek a víz tetejére.
    4.) Szűrőkanállal kiszedjük, nagyon gyorsan forró víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük őket.
    5.) Olajjal picit meglocsoljuk és összekeverjük, hogy a tészta ne ragadjon össze. Fedővel lefedjük, forrón tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szabó Zsuzsanna 3 évvel ezelőtt
Életem első pörköltje, szuper lett, köszönöm! :)
barta istvánné 3 évvel ezelőtt
Kedves Morzsálós Mirza!!! A pörköltök attól pörköltek, hogy sosem szabad őket vízzel felönteni, pláne nem háromnegyedig!!!! Tehát a pörkölteket csak a saját lé elpárolgásakor és kevés víz hozzáadásával szabad főzni, és a végén tényleg lepirítani!!!

Hasonló Receptek

Magazin