Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejérzékenyek, paleósok figyelem! Íme 3 tuti növényitej-recept

default user icon
MME
Bár manapság már számos laktózmentes terméket kapni, ezek nagy része azonban még mindig nem éppen olcsó. Házilag készíthető tejpótló italokat ajánlunk.
Kókusztej

Hozzávalók: 5 dkg kókuszreszelék, 3-4 dl hideg víz, egy csipet só, 5 g cukor

A kókuszreszeléket egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Másnap reggel az áztatóvízzel együtt turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót, és a legmagasabb fokozaton addig turmixoljuk, amíg sima állagú nem lesz. Ekkor, szükség szerint egy kis cukorral ízesitjük. A víz mennyiségének növelésével vagy csökkentésével hígabb vagy töményebb kókusztejet kaphatunk. A kész kókusztejet szűrőn vagy egy finom szövésű ruhán, gézen átszűrjük. A visszamaradó sűrű kókuszt süteményekhez is felhasználhatjuk. Az elkészült kókusztejet felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
Az így elkészített kókusztej jól használható pudinghoz, tejberizshez, tejbegírzhez, gyümölcslevesekhez, gyümölcsturmixokhoz és süteményekhez is tej helyettesítésére. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, adagonként le is fagyaszthatjuk.

Energia: 325 kcal, zsír: 31,0 g, fehérje, 2,8 g, szénhidrát 3,7 g.

Máktej

Hozzávalók: 5 dkg mák, 3-4 dl hideg víz, egy csipet só, 5 g cukor

A mák az olajos magvak közül az egyik legjobb kalcium- és magnéziumforrás is. A máktejhez a mákot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvízzel és egy csipet sóval pár perc alatt simára turmixoljuk. A víz mennyiségének növelésével vagy csökkentésével hígabb vagy töményebb máktejet kaphatunk. A kész máktejet finom lyukú szűrőn vagy gézen átszűrjük, kevés cukorral ízesítjük és felhasználásig (maximum 1-2 nap9 a hűtőszekrényben tároljuk. A visszamaradó sűrű mákot muffinba, piskótába vagy palacsintatöltelékbe is felhasználhatjuk.

Energia: 287 kcal, zsír: 19,1 g, fehérje: 10,2 g, szénhidrát: 16,9 g.

Banános diótej

Hozzávalók: 5 dkg dió, 1 kisebb banán, (kb 10 dkg), 3-4 dl hideg víz, egy csipet só, 5 g cukor.

A banánt karikákra vágjuk, és a dióval együtt turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vizet, a csipet sót, és simára turmixoljuk. A víz mennyiségének változattásával hígabb vagy töményebb „tejet" kaphatunk. A kész turmixot leszűrjük, és ízesíthetjük barna cukorral vagy vaníliás cukorral is. Fogyasztásáig (max 1-2 nap) hűtőszekrényben tároljuk. Ne ijedjünk meg, ha egy kicsit bebarnul, ezt a banán okozza.
Igazán finom növényi tejet kapunk, ha az elkészült turmixhoz egy fél narancs levét is hozzáadjuk.

Energia: 442 kcal, Zzsír. 28,7 g, fehérje: 10, 6 g, szénhidrát: 31, 8 g.

Ezek is érdekelhetnek

Friss