Elkészítés: A sütőt előmelegítjük: 180 fok sima sütő, 165 fok légkeveréses. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig, habosra keverjük. (Elektromos mixerrel ez 3-4 perc.) A cukros tojásássárgába felválta apránként hozzáadjuk a fehérjehabot és hozzászitáljuk a lisztet, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
Kissé kivajazunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, és a tésztát az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd félretesszük hűlni. A sütőt tilos nyitogatni sütés közben!
A krémhez felteszünk forralni 2 dl vizet, majd a rizst a forrásban lévő vízhez adjuk, és kis lángon, időnként megkevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Közben egy másik lábosban felforraljuk az 5 dl tejet, és azt is hozzáadjuk a rizshez, beledobjuk a vajat, majd kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot (vagy aromát), elkeverjük, majd egy duplán hajtogatott konyharuhával befedjük, rátesszük a fedőt, és így hagyjuk szinte teljesen, épphogy langyosra kihűlni. (A fedőt ne emelgessük, a lényeg a vízpára, abban fog szépen megpuhulni.) Ez kb. 2 óra, közben kitakaríthatjuk a lakást. :)
Miután a rizs kihűlt, egy lábosban 1 dl tejszínben elkeverjük a zselatint, és addig melegítjük, míg a zselatin fel nem oldódik, majd félretesszük hűlni. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk.
A langyossá hűlt zselatinos tejszínt hozzákeverjük a rizshez, majd apránként hozzáadjuk a tejszínhabot is.
A tésztát megkenjük az eperlekvárral. Ha kemény a lekvárunk, kissé melegítsük meg, ha hígabb, akkor nem kell. A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük 2-3 órán át.
Díszítés: Az epret tisztítjuk, majd szeletekre vágjuk, és legyezőszerűen elhelyezzük a torta tetején. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 evőkanál cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére. Hűtőszekrényben dermesztjük (ez már nem tart soká, kb. 10 perc.)
Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Külön tejszínhabbal is díszíthetjük.