Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejberizses epertorta

5/5
120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • csipetnyi só
  • A krémhez:
  • 15 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 dl tejszín
  • 1 púpozott evőkanál zselatin
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy vaníliaaroma)
  • 3 evőkanál eperlekvár
  • A tetejére:
  • 50 dkg eper
  • 1 csomag (12 g) tortazselépor (színtelen vagy piros)
  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük: 180 fok sima sütő, 165 fok légkeveréses. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig, habosra keverjük. (Elektromos mixerrel ez 3-4 perc.) A cukros tojásássárgába felválta apránként hozzáadjuk a fehérjehabot és hozzászitáljuk a lisztet, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.

Kissé kivajazunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, és a tésztát az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd félretesszük hűlni. A sütőt tilos nyitogatni sütés közben!

A krémhez felteszünk forralni 2 dl vizet, majd a rizst a forrásban lévő vízhez adjuk, és kis lángon, időnként megkevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Közben egy másik lábosban felforraljuk az 5 dl tejet, és azt is hozzáadjuk a rizshez, beledobjuk a vajat, majd kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot (vagy aromát), elkeverjük, majd egy duplán hajtogatott konyharuhával befedjük, rátesszük a fedőt, és így hagyjuk szinte teljesen, épphogy langyosra kihűlni. (A fedőt ne emelgessük, a lényeg a vízpára, abban fog szépen megpuhulni.) Ez kb. 2 óra, közben kitakaríthatjuk a lakást. :)

Miután a rizs kihűlt, egy lábosban 1 dl tejszínben elkeverjük a zselatint, és addig melegítjük, míg a zselatin fel nem oldódik, majd félretesszük hűlni. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk.

A langyossá hűlt zselatinos tejszínt hozzákeverjük a rizshez, majd apránként hozzáadjuk a tejszínhabot is.

A tésztát megkenjük az eperlekvárral. Ha kemény a lekvárunk, kissé melegítsük meg, ha hígabb, akkor nem kell. A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük 2-3 órán át.

Díszítés: Az epret tisztítjuk, majd szeletekre vágjuk, és legyezőszerűen elhelyezzük a torta tetején. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 evőkanál cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére. Hűtőszekrényben dermesztjük (ez már nem tart soká, kb. 10 perc.)

Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Külön tejszínhabbal is díszíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss