Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű tejberizs: a dolgos hétköznapok leggyorsabb finomsága

A desszert iránti vágy rendkívül erős tud lenni. Egy nehéz munkanap, egy esősen, álmosan induló reggel vagy csak egy csapat lelkes gyerek érkezte mind-mind olyan ok, ami desszertért kiált. Azonnal.

Sajnos a legtöbb sütemény elkészítése időigényes, s ha nem szeretnénk egy-egy müzliszelettel vagy keksszel orvosolni a dolgot, akkor érdemes készíteni egy kiadós tejberizst.

Be kell vallani, hogy ennek a finomságnak előállítása se öt perc, sőt a tejbedara fele ennyi idő alatt bőven el is tűnik a megfelelő gyomrokban, ennek ellenére a tejberizs a viszonylag gyors desszertek közé sorolható.

TEJBERIZS RECEPTEK >>>
Miből főzzük?

A tejberizshez alig kell valami. Rizs, tej, cseppnyi édesség és némi fűszer. A rizs mibenléte ennél a fogásnál kevéssé izgalmas, így akár a töredezett B-rizs is tökéletesen megteszi, de A-rizsből vagy akár basmati rizsből is főzhetjük, bár ez utóbbit kár ehhez az ételhez elhasználni.

A tej lehet a munkaszüneti napokra való spejzolásból visszamaradt tartós tej, friss tej, tejszínnel is keverhetjük de a fogás különféle magtejekkel, növényi tejekkel is készíthető. Nagyon kellemes választás lehet, ha a kókusztejben vagy mandulatejben főzzük meg a rizst.

TEJBERIZS, RIZSKOCH ÉS MÁS RIZSES DESSZERTEK >>>
Mivel ízesítsük?

A tejberizst finoman fűszerezhetjük is, a tejbe tehetünk egy darabka fahéjat, vaníliarudat egy fűszertojásba mellérakhatunk egy kevés szegfűborsot, szegfűszeget, kardamomot vagy reszelhetünk bele egy kevés citrom-, narancs- vagy mandarinhéjat.

A már félig kész tejberizshez adhatunk különféle aszalt gyümölcsöket: mazsolát, aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát, sőt elő is áztathatjuk ezeket a gyümölcsöket egy kis meleg teába, vagy ha felnőttekre szabjuk a tejberizst, akkor egy kis rumba, konyakba is márthatjuk őket.

Mivel a tej önmagában is könnyedén le tud kapni, ezért a tejberizst csak az elkészülte után édesítsük. Édesítéshez használhatunk cukrot, mézet, különféle szirupokat, mesterséges édesítőszereket.

Hogyan tálaljuk?

A tejberizst ehetjük melegen, langyosan vagy hidegen, tálaláskor adhatunk hozzá kakaószórást, hinthetjük fahéjas cukorral, locsolhatjuk csokoládéöntettel, de gyümölcsökből készített mártásokat, lekvárt, kompótot is kínálhatunk mellé. A tejberizsből mutatós pohárdesszerteket készíthetünk az előbb felsorolt alapanyagok segítségével.

Ezek is érdekelhetnek

Friss