Elkészítés: A tejből és a darából a vaníliás cukrokkal, az ízlés szerint adagolt édesítővel, 1-2 kupaknyi alkohollal hideg vízzel kiöblített, lehetőleg nyéllel ellátott tejesláboskában lelkesen megfőz egy átlagos, sűrűbb tejbedarát. Kóstol, utánaízesít, ha kell, a szesz aromája legalább cseppet érződjön benne. Fülöncsíp egy vonakodó tepsit, hideg vízzel kiöblít (pár csepp maradjon az alján), és hogy ne cidrizzen szegény, beleönt a forró tejbepapit. A tetejét megpróbál viszonylag egyenesre simogatni, egy utolsó bíztató pillantást vet rá, majd hűlni hagy (hideg vízfürdő, konyhakő, stb).
Ez idő alatt, kevésbé lelkesen elmosogat, előkészít a tortazselét és a használati utasítás szerinti hozzávalókat, közben távol tart a tepsitől a kanálkával felfegyverzett családtagokat (mire mindegyik többször végigmeózná, ippeg pont elfogyna). Amikor már nem gőzölög túlságosan a dara, a használati ukáz szerint elkészít a
zselét, evőkanál segítségével megpróbál viszonylag egyenletesen elosztani a darán, majd be az egészet a hűtőbe. 1,5-2 óra múltán megtekint, ha a zselé megkeményedett rajta, a tepsiben négyzetre, téglalapra, rombuszra, stb. vág (a késre elvileg már nem ragadhat), tortalapáttal kiemel (egyszerre) egyet, és minőségellenőriz.
Variációk:
- A tejbedarába megmosott mazsolát, apróra vágott szárított gyümölcsöt (különös tekintettel a vörösáfonyára) főz.
- A felforrt tejbe 5 dkg darálatlan mákot főz, amikor közepesen puha, akkor megy bele a dara. A mák kissé süríteni fogja, nem árt neki, viszont nagyon látványos lesz majd szeletelve.
- A majdnem kész darába friss gyümölcsöt kockáz, kissé összefőz. Ha nagyon hígítaná, 1 csapott evőkanál búzadarát még utánaenged (spec. ezt művelte velem a sárgabarack).
- A dara tetejét zselézés előtt ki lehet (sőt ajánlatos) rakni friss, óvatosan megmegmosott és tésztaszűrőben kissé leszikkasztott gyümölccsel (a málna vagy a szeletelt sárgabarack de jó...), ez esetben a zselével először a gyümölcsöket önt nyakon evőkanál segítségével, majd a közöket terít be.
- A tortazselé víz helyett kiváló gyümölcslével (a sárgabaracklével fenomenális ), a 100 %-os narancslével vigyázni, mert enyhén kesernyés mellékíze lehet, ami megmarad.