Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tejallergia

A tehéntej nagyon gyakran okoz allergiát. Ugyanakkor alapélelmiszerről van szó, így elhagyása az étrendből mind táplálkozási szempontból, mind a beteg számára igen nagy problémát jelent.

A terápia lényege a tehéntejfehérje teljes elhagyása az étrendből, tehát el kell hagyni a tehéntejet és a belőle készült termékeket (a savanyítottakat pl. joghurtot, kefirt is), de nem fogyaszthatók teljes biztonsággal a friss és rövid érésű sajtok, a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszeripari termékek, és a keresztreakció miatt a marha-, borjúhúst, kecske- és juhtejet, illetve az ezekből készült termékeket tartalmazó élelmiszerek.

Már az allergének kis mennyisége is elegendő a túlérzékenységi reakció kiváltásához, így az élelmiszerekben nyomokban lévő tejfehérje szintén a tünetek megjelenését eredményezheti. Ezért rendkívül fontos a tejfehérjétől mentes élelmiszerek pontos ismerete a betegek szempontjából.

A tehéntej másik alkotója, a tejcukor (laktóz) laktóz-intoleranciát válthat ki. Az érintett betegek étrendje a tehéntej-allergia diétájától eltérő, annál “enyhébb”. Ma már többféle, gyakorlatilag laktózmentes (0,1%/10 dkg-nál vagy 0,1%/100 cm3-nél kevesebb tejcukrot tartalmazó) tej van forgalomban, illetve az egyéni tűrőképességtől függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb-nagyobb mértékben. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így forgalomban van laktózmentes sajt is.

Vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani. Nekik ügyelni kell a rejtett laktóztartalmú élelmiszeripari, illetve gyógyszeripari termékekre is, mert egyes gyógyszerek vivőanyagaként, a drazsék bevonóanyagaként laktóz is szerepelhet.

 

És akkor jöjjön néhány finomság, amit tejallergiások is ehetnek! 


Gazdasszony levese

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
4 dkg zeller
4 dkg gomba
4 dkg zöldborsó
1 evőkanál olaj
1 dl paradicsomlé

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a zöldségeket, a gombát, a borsót. Felöntjük a paradicsomlével, sóval ízesítjük, és készre főzzük.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 180 kcal


Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához:
5 dkg finomliszt
1 csipet cukor
1,5 dl szódavíz
1 csipet szódabikarbóna
20 ml olaj
A töltelékhez:
5 dkg vöröshagyma
2 evőkanál olaj
20 dkg darált pulykamell
1 mokkáskanál fűszerpaprika
10 dkg natúr lecsó
2,5 dkg finomliszt

Elkészítés: A finomlisztet csipetnyi sóval, cukorral elkeverjük. A szódavizet fokozatosan hozzáöntjük. A csipet szódabikarbónát csak a legvégén rakjuk a masszába. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kevés olajat teszünk bele, és kb. 1 merőkanállal tésztát öntünk bele. A palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. Ebből a mennyiségből 4-5 db palacsintát kapunk. A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a paprikát, kevés sót, a lecsót, és addig pároljuk, amíg a hús puha lesz. A végén finomliszttel megszórva sűrítjük. Az előzőleg megsütött palacsintákat a húsos töltelékkel megtöltjük, majd óvatosan összehajtogatjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 251 kcal


Fűszeres tök fokhagymás mártásban

Hozzávalók 4 személyre:
3 zöldhagyma
1 közepes nagyságú tök
A mártáshoz:
1 evőkanál olívaolaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk. fekete bors
1 kk. szárított petrezselyem
1/2 kávéskanál oregánó

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A tököt megmossuk, félbevágjuk, magját kaparjuk ki. A két darabot alufóliára tesszük, vágott felével fölfelé. Megszórjuk a zöldhagymával. A mártás hozzávalóit összekeverjük, csipet sóval ízesítjük, a tökökre locsoljuk. A tököket becsomagoljuk a fóliába, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 52 kcal


Téli rakottas

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg karfiol
50 dkg kelbimbó
A mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál kukoricaliszt
1/2 l szójatej

Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A kelbimbót szintén megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk. A karfiollal tűzálló tálba szórjuk. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, hozzáadjuk a paprikát, a kukoricalisztet, kevés sót, és tűz fölött sűrűre keverjük. Óvatosan hozzáöntjük a szójatejet úgy, hogy sima mártást kapjunk. Ezt a mártást öntjük a karfiolos keverékre. A tálat lefedjük, előmelegített, forró sütőben, kb. 30 percig sütjük. Levesszük a tetejét, és fedő nélkül még 5 percig sütjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 192 kcal


Főtt tészta fűszeres parajmártással

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg durumtészta
A mártáshoz:
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1,5 dl konzerv paradicsompüré
csipetnyi curry
50 dkg friss paraj

Elkészítés: A tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Közben egy kancsóban összekeverjük a paradicsompürét 3 dl vízzel, a curyvel, sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd a hagymához adjuk, és lassan felforraljuk. A parajt megmossuk, durvára összevágjuk. A paradicsommártás tetejére tesszük, lefedjük, és kis lángon, kb. 15 percig főni hagyjuk. A tésztát előmelegített tányérra szedjük, és a tetejét leöntjük a parajos paradicsommártással.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 169 kcal


Gesztenyés rolád

Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál kakaó
1 evőkanál cukor
25 dkg margarin
50 dkg darált keksz
A töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg porcukor
10 dkg margarin

Elkészítés: A kakaót és a cukrot 3 dl vízzel elkeverjük, felfőzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a margarint, és ezzel a csokoládéöntettel leöntjük a darált kekszet. Alufóliára tesszük. A masszát jól összedolgozzuk, fél cm vastagra kinyújtjuk, és kihűtjük. Elkészítjük a krémet. A gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, hozzákeverjük a porcukrot és a margarint. Vékony rétegben a masszára simítjuk, és a fólia segítségével rúd formájúra feltekerjük. Egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük, szeletelve kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 1407 kcal


Szójás-narancsos rizsdesszert

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 dl narancslé
1 narancs héja
5 dkg mazsola
20 dkg rizs
1/2 l szójatej
1 csipet őrölt fahéj
1 dkg margarin

Elkészítés: A narancslét, a narancshéjat és a mazsolát összekeverjük. A rizshez adjuk a szójatejet és a fahéjat. A rizst tűzálló tálba tesszük, lefedjük, és 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, hozzákeverjük a narancsos mazsolát, majd megszórjuk a tetejét margarindarabkákkal. Ismét lefedjük, és további 30 percig sütjük, végül fedő nélkül még 5 percig.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 214 kcal


További recepteket találtok Pálfi Erzsébetnek a Focus Kiadónál megjelent, Van, akinek étel, van, akinek méreg című kötetében.

Ezek is érdekelhetnek

Friss