Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tegyél fokhagymát a párnád alá, és nézd meg, mi történik

default user icon
MME
A fokhagyma sok magyar étel elengedhetetlen hozzávalója. Amellett, hogy kellemes ízt ad az ételnek, nagyon egészséges. A fokhagyma tele van fontos ásványi anyagokkal, vitaminnal és nagyon sok betegségre jó. Ám talán az még nem jutott az eszedbe, hogy a párnád alá tedd. Pedig érdemes.

A fokhagyma nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcsere-rendellenességek, vagy a cukorbetegség megelőzésében. A fokhagyma kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre. A fokhagyma jót tesz a vérkeringésnek is és csökkenti a koleszterinszintet. És még nincs vége! A fokhagyma akkor is számos jótékony hatással bír, ha a párnád alá teszel belőle néhány gerezdet.

A fokhagyma Könnyít a légzésen

Ha megfázással, náthával küzdesz és éjszaka nem tudsz aludni, mert eldugul az orrod, akkor próbáld ki, hogy a párnád alá teszel néhány gerezd fokhagymát. A hagymában található allicin vegyület feloldja a nyákot, a légzésed könnyedebb lesz és jobban tudsz majd aludni. Fokhagymával egyébként érdemes gőzölni is. 3-5 gerezd zúzott fokhagymát tegyél forró vízbe és lélegezd be a gőzét.

Baktériumölő

A fokhagyma antibakteriális hatása révén segíthet a megfázás vagy az influenza időtartamának lerövidítésében is. A kutatók szerint ez azért van, mert az allicin képes blokkolni két enzimcsoportot, amelyek lehetővé teszik a baktériumok elszaparodását. Ha a párna alá fokhagymát teszel, segíthet a baktériumok elpusztításában.

Jobban alszol

A fokhagymát régen is használták álmatlanság ellen. A fokhagyma illata segíthet abban, hogy elaludj és nyugodtan aludd végig az éjszakát.

Véd a rovarok, pókok ellen

Kivel ne fordult volna már elő, hogy éjszaka arra ébred, hogy egy szúnyog zümmög a feje körül, vagy megcsípte egy pók. A párna alá rejtett fokhagyma illata távol tartja a pókokat és a szúnyogokat az ágyadtól.

Légy óvatos!

Ha háziállatot, kutyát, vagy macskát tartasz, akkor figyelj arra, hogy a házi kedvenced ne vegye ki a párna alól a fokhagymát és rágcsálja el. A fokhagyma mérgező hatással van az állatokra.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss