Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tea-szertartás

A bor felvidít, gondjaidat feledteti. A tea élessé teszi szellemedet, gondjaidat legyőzi. - mondja a keleti közmondás. Mit is érdemes tudni a teáról?

A világon kb. 1500 féle teafajta létezik. A forrázat íze attól függ, milyen
talajon, milyen magasságban,  milyen klimatikus körülmények között termett a tealevél. Az üzletekben kapható márkás termékeket un. teakóstoló szakemberek állítják össze. Ők döntik el az arányokat, és biztosítják az egyenletes ízt. Nem ritka, hogy 15-40 különböző helyen termesztett fűből keverik ki az adott márkát.

Feldolgozás

Szedés után a leveleket először fonnyasztják (a napon vagy dróthálókra rakják, meleg levegőt fújnak rá, és rázogatják), hogy a levelek elveszítsék nedvességtartalmuk kb. 30%-át (12-18 óra), és olyan hajlékonyak legyenek, mint a bőr. Ezután következik a sodrás, majd nedves-hűvös helyen az oxidáció, vagy a fermentálás. Az oxigénfelvételtől a levelek rézvörössé válnak, és csökken a fanyarságuk. A feldolgozás végét a szárítás jelenti. Az elkészült, különböző nagyságú füveket dobozba, vagy filterbe csomagolják. A legjobb, ha a tea a szedéstől eltelt 1 év alatt a fogyasztó csészéjébe kerül. A zöld teát leszedés után azonnal nagy gőzölőbe teszik, fermentálás nélkül. Ettől meglágyulnak a levelek a sodrás számára. A levelek törékennyé válnak, és zöld színük megmarad. 

Termesztés

Kína
A tea szülőhazája. Hosszú évszázadokkal ezelőtt Japánba, Indiába, Afrikába is Kínából vitték a teacserjéket további szaporításra és termesztésre. A kínai teák leghíresebbjei: az  Oolong, a Lapsang Souchang és a zöld tea.
Az Oolong könnyű, gyümölcsös aromája barackra, vagy rózsára emlékeztet. Sem tejet, sem cukrot nem kell adni hozzá, ezzel pont finom ízét nyomnánk el. Fél zöldnek is nevezik, mert a levelei csak félig fermentálódnak, és színük zöldes-barna. Kínai vacsorához, fehér húsokhoz, halakhoz illik. Nagyon óvatosan, kézi munkával takarítják be, és általában kézzel sodorják a leveleit. Nagyon drága.
A Lapsang Soughong fekete tea, enyhén füstös aromával. Főleg délutáni teázáshoz ajánlott egy szelet citrommal. Kifejezetten élénkít. A legenda szerint egy ízben nem tudták időben megszárítani teát szállításhoz, így hatalmas tálcákra terítették a leveleket és tüzeltek alattuk. Ma is füstöléstől kapja aromáját. A zöld tea frissítő hatású, különösen jótékony hatású (rák, asztma, fogszuvasodás, szív- és érrendszeri betegségek ellen). Ajánlatos naponta kb. 1 litert elfogyasztani belőle.

India
A világ teakereskedelmének kb. 30 százalékát bonyolítja. Először Assam
környékén telepítettek teacserjéket. Leveleiből testes, aromás reggeli ital
készíthető. Élénkítő hatású.
A leghíresebb indiai tea a Darjeeling. A tengerszint felett 2000 méter
magasságban terem a Himalaya lejtőin. Minőségére jellemző, hogy a teák
pezsgőjének nevezik, muskotályos ízű, könnyű és finom, vacsorához kitűnő. Inkább citrommal, mint tejjel ízesítik.

Ceylon
Sri Lankán, vagyis Ceylon szigetén eredetileg kávét termesztettek, ám a múlt században a kávéültetvényeket betegség támadta meg és kipusztultak. Ekkor egy skót, James Taylor teacserjéket ültetett. Először csak néhány holdat vett művelés alá. Ma a ceyloni ültetvényeken egész évben folyik a teaszüret. Finom aromája miatt szinte mindenhez keverik. Természetesen magában is kiváló. Citrommal ízesítve délelőtti teának ajánlott. Bőséges ebéd után egy csésze ceyloni tea felfrissíti a fáradt emésztőszervet.

Indonézia
Kétszáz éve foglalkoznak teatermesztéssel. Ez könnyű, illatos és általában más teákkal keverik.

Kelet-Afrika
A többi teatermelő ország tapasztalataiból merített. Itt találhatók a legfiatalabb ültetvények, amelyekről jó minőségű világos teákat szüretelnek, és más teákkal keverik.

Ízesítés

Az Earl Grey a leghíresebb teakeverék. Kínai fekete és Darjeeling teából készítik. Bergamot olajjal ízesítik, illatosítják. Délutáni teának isszák. Earl Grey angol nemes volt, aki egy kínai mandarin előtt dícsérte a teát. A mandarin az ő tiszteletére készíttette ezt a keveréket.

Az English Breakfast, azaz angol reggeli tea Assami és Ceyloni teából áll.

A gyümölcsteák sikere a narancsnak köszönhető. Egy angol kereskedő teát rendelt. A hajón a tea mellett narancsot szállítottak. Útközben megsérült a tea láda és a tea átvette a narancs zamatát, illatát mire Londonba ért. A kereskedő mégis piacra dobta. Azóta is népszerű a narancsos tea, és hasonló módon más gyümölcsök aromájával is keverik a füvet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss