Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavë kosi, az imádnivaló az albán sült

60 perc
egyszerű
olcsó
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkecomb filét megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet. Forró olajon pár perc alatt aranybarnára sütjük a húst, kérgesítjük.
  2. Hozzáadunk kevés sót, oreganot, 5-6 darab megtisztított fokhagyma gerezdet és felöntjük másfél deci vízzel. Lefedjük, majd puhára pároljuk (a báránynak több idő kell).
  3. Rántást készítünk olajból és lisztből, majd a joghutrba bekeverjük a tojásokat és a rántást.
  4. A kivajazunk egy sütőedényt (lehetőleg cserépedényt), majd az aljára szórunk egy sor nyers rizst. Ennek a célja, hogy a sütés közben keletkező nedvességet felszívja. Ha tartalmasabbra akarjuk készíteni az ételt, főzzünk több rizset "molto al dente"-re. (Nota bene: ha sok a rizs, kemény marad, ha kevés, az ételnek leve marad.)
  5. A rizsre szórunk oreganot és a megtisztított, felszeletelt fokhagymát is (sokat), majd ráterítjük a húst, leöntjük a joghurtkeverékkel.
  6. A 180 fokra előmelegített sütőben letakarva sütjük 20 percig, majd a fóliát levéve addig sütjük, amíg a joghurt aranybarnára pirul.

Megjegyzés

A név albánul egész egyszerűen cserépedényt jelent. Az egyik legegyszerűbben elkészíthető és nagyon finom albán jellegzetesség: joghurtos báránysült. Bárány helyett néha csirkét használnak, de a bárány intenzívebb íze miatt az az igazi. (Mi csirkecomb filével csináltuk. A csirkemell nem jó, mert nem elég aromás.) - leventea

Ezek is érdekelhetnek

Friss