Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tavë kosi, az imádnivaló az albán sült

Hozzávalók

  • 1,5 kg bárányhús (vagy csirkecomb filé)
  • 1,5 dl joghurt
  • 6 db tojás
  • 1 marék rizs
  • 1 fej fokhagyma
  • liszt
  • oregano (friss)
  • vaj
  • olaj

Elkészítés

    1. A csirkecomb filét megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet. Forró olaj on pár perc alatt aranybarnára sütjük a húst, kérgesítjük.
    2. Hozzáadunk kevés sót, oreganot, 5-6 darab megtisztított fokhagyma gerezdet és felöntjük másfél deci vízzel. Lefedjük, majd puhára pároljuk (a báránynak több idő kell).
    3. Rántást készítünk olaj ból és lisztből, majd a joghutrba bekeverjük a tojásokat és a rántást.
    4. A kivajazunk egy sütőedényt (lehetőleg cserépedényt), majd az aljára szórunk egy sor nyers rizs t. Ennek a célja, hogy a sütés közben keletkező nedvességet felszívja. Ha tartalmasabbra akarjuk készíteni az ételt, főzzünk több rizs et "molto al dente"-re. (Nota bene: ha sok a rizs , kemény marad, ha kevés, az ételnek leve marad.)
    5. A rizs re szórunk oreganot és a megtisztított, felszeletelt fokhagymát is (sokat), majd ráterítjük a húst, leöntjük a joghurtkeverékkel.
    6. A 180 fokra előmelegített sütőben letakarva sütjük 20 percig, majd a fóliát levéve addig sütjük, amíg a joghurt aranybarnára pirul.

Megjegyzés

A név albánul egész egyszerűen cserépedényt jelent. Az egyik legegyszerűbben elkészíthető és nagyon finom albán jellegzetesség: joghurtos báránysült. Bárány helyett néha csirkét használnak, de a bárány intenzívebb íze miatt az az igazi. (Mi csirkecomb filével csináltuk. A csirkemell nem jó, mert nem elég aromás.)

leventea
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin