Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszköszöntő főzelék

Megjelentek az első rügyek a kerti fákon, bokrokon, virítanak a hóvirágok – csalhatatlanul itt a tavasz! A tavaszi zöldségek még kissé váratnak magukra, de hamarosan jön a medvehagyma, az abszolút tavaszkezdet konyhai vonatkozású hírnöke. A téli hónapok után azonban (akár böjti, akár frissítő fogásként) igencsak jólesnek már a kímélő, színes, zöldséges ételek.

A főzelék igazi hungaricum, ezt nem is lehet eléggé hangsúlyozni – sokan sokféleképp készítjük, szeretjük. Ha eltekintünk a vaskos rántástól, sőt még a habarástól is, jól bevált módszer, ha maguk a főzelékalkotó zöldségfélék töltik be a sűrítő szerepét is akár önállóan, vagy épp tejszínnel, tejföllel elegyítve.

Hazai háztartásokban egyértelmű, hogy főzelék szinte bármilyen zöldségből készülhet – sőt, akár többféléből is. Gyerekkorom nagy kedvence volt pl. az otthoni finomfőzelék, amelyet édesanyám könnyű habarással sűrített, és valóban olyan finom volt, hogy nem is igényeltünk hozzá semmilyen feltétet.

A finomfőzelék (sokakhoz hasonlóan) nálunk is alapvetően zöldborsóból és sárgarépából állt – kifejezetten szemet gyönyörködtető látványt nyújtott a zöld és narancs színek kellemes összjátéka a tányéron, néha krumplival teljesedett trikolorrá a zöldségkontingens. Mindenféle módon szerettük.

Lényegében ez a jól bevált klasszikus (mégis valamiért évek óta marginalizálódott a repertoáromban) adta az ötletet az ötkomponensű tavaszváró főzelékhez. Zöldborsó ugyan nem került bele (megvárom az első zsenge példányokat), de sárgarépa, halványító vagy más néven szárzeller, burgonya és cukkini igen – mindezekhez még kevés napon szárított paradicsomot is tettem, nem csupán piros színe, de az intenzív, gazdag ízei okán is.

A színkavalkád mellett a fűszerezéssel is igyekeztem fokozni a tavasz-élményt – a friss petrezselyem- és zellerzöldhöz majoránnát és kakukkfüvet szórtam. Határozott, mégsem tolakodó fűszerek, amelyek rendkívül jól harmonizálnak a zöldségekkel.
 
A zöldségfélék aprítására fordított időt nem számítva (ami nem mellesleg remek levezetése a napi stressznek), bő negyedóra alatt el is készült a márciusi tavaszköszöntő főzelék.

Tavaszköszöntő főzelék

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 szál sárgarépa (kb. 25 dkg)
2-3 szál szárzeller (kb. 20 dkg)
3-4 db kisebb krumpli (kb. 20 dkg)
1 db közepes méretű cukkini (kb. 25 dkg)
3-4 db napon aszalt paradicsom
½ l zöldségleves
1 ½ dl sovány tejföl
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 kis csokor zellerzöld (a szárzellerről)
1 teáskanál szárított majoránna
1 mokkáskanál szárított, örült kakukkfű
½ mokkáskanál cayenne-i bors

Elkészítés: A paradicsomot nagyjából ½ cm-es, a többi zöldséget hámozást követően kb. 1 cm-es kockákra vágtam.
A zeller- és petrezselyemzöldet egészen finomra aprítottam.
A zöldségleves felét felforraltam, ebbe dobtam az aszalt paradicsomot, aztán a krumplit, majd 5 perc elteltével a sárgarépát, újabb 3-4 perc múlva a szárzellert. A cayenne-i borssal, szárított kakukkfűvel, majoránnával fűszereztem, további 5-6 percig főztem, amikorra a krumpli megpuhult, a répa már roppanósra főtt. Ekkor felöntöttem a maradék levessel, felforraltam, majd 3 merőkanál zöldséget egy kevés levessel rámertem a keverőpohárba kanalazott tejfölre, és botmixerrel pürésítettem. A zöldségekhez dobtam a cukkinikockákat, majd a sűrű, tejföllel kevert zöldségpépet. Felforraltam, végül beleszórtam a friss zöldfűszereket, alaposan elkevertem, és félrehúztam tűzről.

A cukkininek elegendő 1-2 perc a tűzön – mivel azt szerettem volna, hogy a puha krumplihoz kissé roppanós zeller és sárgarépa, valamint cukkini társuljon. Így nem egyszerűen a zöldségek vitamintartalmának jelentős hányada marad a fogásban, de kellemes, friss ízeik is.

Természetesen aki szeretné, főzze nyugodtan tovább, de ez jellemzően az a típusú étel, amelyben hűlés közben is puhulnak a zöldségek.

Olyan kellemesen aromás lett a végeredmény, hogy nem is igényelt semmilyen feltétet – önmagában remek fogás.

Ezek is érdekelhetnek

Friss