Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi zöldséges grízgombóc leves

MME MME
45 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A galuskához:
  • 3 db tojás
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 13,5 dkg búzadara
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • A leveshez:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 10 dkg sárgarépa
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg zöldbab
  • 8 dl zöldségalaplé
  • 1 db babérlevél
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. Először előkészítjük a grízgombócokat, amihez a tojásokat felütjük egy tálba, majd villával lazán felhabosítjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, majd belekeverjük a búzadarát és az aprított petrezselymet. Alaposan összedolgozzuk, majd fóliával lefedjük és a hűtőben minimum 1 órát pihentetjük.
  2. A vöröshagymát felkockázzuk, majd megdinszteljük egy kevés olajon, hozzáadjuk a felkarikázott répát, a zöldborsót és zöldbabot, és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a babérlevelet, és közepes lángon tovább főzzük. Ha felforrt, visszavesszük a lángot alacsony hőfokra, ekkor megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a felaprított friss petrezselyemzöldet. Addig főzzük, amíg minden zöldség kellemesen harapható.
  3. 1 óra elteltével egy kisebb lábasba felteszünk sós vizet főni, amint gyöngyözik, beleszaggatjuk a grízgombócokat két kanál segítségével.
  4. Ha feljön a gombóc a víz tetejére, még további 2 percig főzzük (érdemes egyet késsel félbe vágni, és ellenőrizni, hogy megfelelően átfőtt-e). Szűrőkanállal kiszedjük a megduzzadt, megfőtt gombócokat, és a kész leves betétjeként kínáljuk. 

Még több zöldségleves >>> 

Krémlevesek >>> 

Tavaszi receptek >>> 

Megjegyzés

Recept és styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss