Az alaplé elkészítéséhez elsőként a gyökérzöldségeket alapos mosást és hámozást követően nagyobb darabokra vágjuk.
A pórét és az újhagymát kb. 3-4 cm hosszúságúra szeleteljük, a salotta hagymákat és a fokhagyma gerezdeket egészben hagyjuk.
A só kivételével minden hozzávalót belerakosgatunk egy méretes leveses fazékba. Annyi vízzel öntjük fel, hogy kb. 2 ujjnyival ellepje a zöldségeket.
Lassú tűzön kb. 45-50 perc alatt puhára főzzük az alaplevet. Csak a legvégén sózzuk meg. Ahhoz, hogy a zöldségek aromája belefőjön a levesbe, minimálisan 35-40 perc szükséges.
A zöldséges alaplevet bármilyen más recepthez felhasználhatjuk.
Minél lassabban főzi az ember, annál intenzívebbek lesznek az ízek (a zöldségek összetétele a szezonnak megfelelően változhat). Aki erős koncentrátumot szeretne: a zöldségeket kevés olívaolajon megfuttathatja, mielőtt főzni kezdi, és erősen redukálhatja a folyadék mennyiségét. A levest minden esetben érdemes leszűrni (aki nagyon precíz, vékony mullkendőt is használatba vehet).
A kész leves fogyasztható frissen, felhasználható szószokhoz, krémlevesekhez, rizottóhoz, tészta- és zöldségételekhez.
További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!