A tojás egészséges, és ha sikerül baráti áron beszerezni, kiadós, egyszerű ebéd vagy vacsora alapanyaga lehet. A különféle omlettek, frittáták vagy rántották egy nagy adag friss salátával gyors alternatívát jelentenek, de egy finom tojásos nokedli a jó kis hagyományos fejes salátával is remekül illeszkednek a húsvétot megelőző böjti étrendbe.
Töltött tojás végtelen variációban
A töltött tojás vacsorára, uzsonnára, reggelire, vendégvárónak is tökéletes. Az egész egyszerűtől az ünnepiig variálhatjuk. Készülhet hidegtálra, de egyes változatait meg is süthetjük besamellel, sajttal gazdagítva.
A töltelék alapja mindig a tojás sárgája, amit tejföllel, majonézzel, mustárral krémesre keverünk, majd ezután ízesítjük ízlésünk, hangulatunk és lehetőségeink szerint. Már néhány szál zöldfűszer is csodákra képes: petrezselyemmel, snidlinggel, medvehagymával más és más karaktert adhatunk a tölteléknek. Ezekbe az egyszerű, de nagyszerű változatokba is kerülhet kapribogyó, olívabogyó, szardella.
Ha a tölteléket karakteressé, gazdagabbá szeretnénk tenni, dúsíthatjuk szardíniával vagy apróra vágott füstölt lazaccal, a húsvéti menühöz pedig darált sonkával.
A tölteléket belekanalazhatjuk a tojásfehérjékbe, de ha szeretjük a szép tálalást, csillagcsőrös habzsákba (vagy egyszerűen egy levágott sarkú zacskóba) töltve csinosan megtölthetjük. Díszítéséhez zöldfűszereket, színes borsot is használhatunk. Salátalevelekre vagy színes zöldségágyra rendezve még szebben mutatnak a falatnyi kis tojáshajók, de majonézes salátákkal is biztos sikere lesz a töltött tojásnak.
Ha a melegen szeretnénk készíteni húsmentes fogásnak, apróra vágott pirított gombával vagy padlizsánnal is dúsíthatjuk a tölteléket, kis zsemlemorzsával beállítva a megfelelő állagot. Ha pedig a húsvét utáni hímes tojások újrahasznosítása a cél, akkor apróra vágott sonkával, kolbászkarikákkal vagy ízlés szerinti felvágottal is gazdagíthatjuk a tölteléket. Besamellel, sajtmártással vagy tejföllel meglocsolva, néhány perc alatt összesütve remek vacsora!