Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 napos böjt: mintaétrend a tavaszi megtisztuláshoz!

default user icon
MME
Télen általában kevesebbet mozgunk és nehezebb ételeket fogyasztunk, nem csoda hát, ha tavaszra úgy érezzük, a szervezetünk túlterhelt. Egy rövid, néhány napos böjt kora tavasszal vagy a húsvéti időszakban csodát tehet a testünkkel, lelkünkkel, a hangulatunkkal. Íme a 4 napos mintaétrend.

A böjtös terv

A böjtöt mindenkor alaposan meg kell tervezni lépésről lépésre. Ez a program 4 napig tart tehát.

1. nap: A szervezet tehermentesítése

2–3. nap: A tisztítás időszaka, azaz maga a böjtkúra.

4. nap: Átállónap

1. böjtnap:  A szervezet tehermentesítése

A test fontos rostanyagokhoz és sok folyadékhoz jut, ami megteremti az alapot a méregtelenítéshez. Reggel éhgyomorra igyál meg 2 dl langyos vizet. Utána fogyassz gyümölcssalátát: 1 db almát vágj kis kockákra, 1-1 db meghámozott kivit és narancsot szeletelj fel, és keverd össze ezeket 1 kis pohár natúr joghurttal, igény esetén egy kevés mézzel. Napközben zöldséglevest fogyassz, este pedig párolt zöldséget vagy héjában sült burgonyát egy kevés zsírszegény túróval.

2–3. nap: A böjt

A böjtös napokon reggel az ébredést követően apró kortyokban igyál meg 1 pohár langyos vizet. Zuhanyozás után fogyassz el 2 csésze gyógyteát, majd óránként 1 pohár szénsavmentes ásványvizet, hogy elegendő folyadékot juttass a szervezetedbe. Ebédre fogyassz böjti levest, lassan egyél belőle annyit, amennyi jól esik. Délután ismét jöhet 1 csésze gyógytea – pl. maté, ami élénkebbé tesz –, vacsorára pedig egyél megint böjti levest.

Böjti leves recept

Hozzávalók (6 adaghoz): 2 kg zöldség (pl. zeller, sárgarépa, póréhagyma, paradicsom) és petrezselyemzöld.

Elkészítése: A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd apró kockákra. Kezdd el főzni 3 l vízben, aztán ha felforrt, fedd le, és 40 percig kis lángon főzd tovább. A petrezselyemzöld mellett egy kevés tengeri sóval és őrölt borssal is ízesítheted.

4. nap: Átállónap

Kis adag étellel szabad csak kezdeni. Minden étkezéskor ülj asztalhoz, vedd szemügyre az ételt, élvezd az illatát és az ízét!

Felkelés után igyál meg 1 pohár langyos vizet 1/2 db citrom kifacsart levével ízesítve. Reggelire egyél meg 1 db felszeletelt almát. Ebédre fogyassz böjti levest. Délután kenj meg 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret sovány túróval, és fogyaszd el 1 db paradicsommal. Vacsorára készíts krumplipürét: 150 g főtt burgonyát dolgozz össze 1 ek zsírszegény tejjel és egy kevés zöldséglével, hogy püréállagú legyen.

A böjt után

1. Másnap ebédre készíts el 150 g héjában főtt burgonyát, amihez fogyassz el 100 g zsírszegény zöldfűszeres túrót. Vacsorára a böjti levesbe főzz bele 3 ek durumtésztát is.

2. A böjtöt követően is érdemes odafigyelned a táplálkozásodra. Például nem árt, ha a vacsora és a következő napi reggeli között legalább 10-12 óra szünetet tartasz, amikor semmilyen táplálékot nem veszel magadhoz. Ezért is jó a vacsorát legkésőbb este 7-kor elfogyasztani.

3. Továbbra is alaposan rágj meg minden falatot. Ezzel elkerülheted a habzsolást, illetve azt, hogy túl sokat egyél.

A böjt ideje alatt jót tesz

  • A könnyű mozgás kifejezetten ajánlott. Sétálj egy nagyot a friss levegőn, mert ez javítja a sejtek oxigénellátását, de akár kertészkedhetsz is egy kicsit.
  • Próbálj ki többféle gyógyteát. Készíts magadnak saját keveréket, a gyógyszertárakban és a gyógynövényboltokban segítenek a megfelelő összetevők kiválasztásában.
  • Szánj időt az alapos bőrápolásra is: masszázskesztyűvel finoman dörzsöld át az egész tested a zuhany alatt, majd kend be magad a kedvenc testápolóddal.
  • Lefekvés előtt kellemesen ellazít majd egy meleg fürdő, pár csepp körömvirágolajjal.

A böjt ideje alatt tabu

  • Szervezetednek meg kell szabadulnia a káros méreganyagoktól. Emiatt tilos a kávé, a fekete tea, a nikotin és az alkohol.
  • A stressz is megterheli a szervezetet, ezért a böjti napokat érdemes egy nyugodt hétre időzíteni, vagy rászánni egy hosszú hétvégét.
  • A böjtölés során mellőzd a megerőltető mozgást.

Figyelem! Mielőtt bármilyen böjtbe fognál, érdemes kikérned az orvosod tanácsát!

21 NAPOS DIÉTA: TELJES ÁTALAKULÁS, ÉHEZÉS NÉLKÜL >>> 
ERŐSÍT ÉS FOGYASZT: ALMADIÉTA MINTAÉTRENDDEL >>> 
FELSZALADTAK A TÉLI PLUSZKILÓK? ÍGY ADD LE! MINTAÉTREND EGY DIETETIKUSTÓL >>> 
A 8 ÓRÁS DIÉTA - BÁRMIT EHETSZ, A LÉNYEG AZ IDŐZÍTÉS >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss