Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi tekercsek kínai mártással

MME MME
1 4/5
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • A mártáshoz:
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbérgyökér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál száraz fehérbor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kávéskanál méz
  • 6 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál földimogyoró-olaj
  • A tekercsekhez:
  • 12 mélyhűtött (rétes)tésztalap
  • 1 vékony póréhagyma
  • 1 kis karalábé
  • 1 közepes sárgarépa
  • 3 mangold- vagy kínai kellevél
  • 10 dkg szójacsíra
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kávéskanál ötfűszerkeverék
  • 1 tojásfehérje
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Előkészítés: A mélyhűtött tésztalapokat felengedjük. A gyömbért a burgonyához hasonló módon meghámozzuk, majd sajtreszelőn finomra reszeljük, vagy késsel apróra vagdaljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomkodjuk.

Elkészítés: A mártáshoz a gyömbért és a fokhagymát elkeverjük a borral, a citromlével, a szójaszósszal, a mézzel és a kétféle olajjal. Lefedve, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, amíg a tekercsek elkészülnek. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, kevés zöld részével együtt kb. 4 cm hosszúságúra daraboljuk, amiket aztán hosszában vékony csíkokra vágunk. A karalábét és a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, és kb. 4 cm hosszú, vékony csíkokra vágjuk. A mangoldot vagy a kínai kelt megmossuk, és szárazra törölgetjük. A vastag ereket kivágjuk, és a leveleket durvára összevágjuk. A szójacsírát hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, és apróra vágjuk. Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk. Az összevágott zöldséget, a szójacsírát és a petrezselymet nagy lángon ebben pirítjuk, állandó keverés mellett, két percig. Szójaszósszal, ötfűszerkeverékkel, sóval és nagyobb csipetnyi borssal ízesítjük. Tányérra helyezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A munkalapra kiterítünk egy tésztalapot, és a zöldséget kb. 12 cm hosszú csíkban kissé a lap közepe alatt elosztjuk. A peremeket felvert tojásfehérjével megkenjük, hogy feltekeréskor és sütéskor egyben maradjon a tekercs. Ugyanígy töltjük meg a többi tésztalapot is. A lapokat jobbról és balról ráhajtjuk a töltelékre, majd az egyik hosszanti oldallal lefedjük a zöldségeket. A tésztalapot a lehető legszorosabban feltekerjük, majd a két szélén jól benyomkodjuk. Az olajat magas falú serpenyőben vagy fritőzben felforrósítjuk. A tekercseket adagonként mintegy 3 percig aranybarnára és ropogósra sütjük, közben egyszer megfordítjuk. A kisült tekercseket szedőkanállal kiemeljük, és vastag konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. Előmelegített sütőben (50 °C, 1-es gázfokozat) melegen tartjuk, amíg az összes tekercs elkészül. Lehetőleg minél forróbban és a mártással együtt szolgáljuk fel.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: 1 óra múlva
1 adag: 695 kcal

Megjegyzés

Fontos! A zsiradéknak megfelelő forróságúnak kell lennie. Egyszerre csak annyi tekercset süssünk, hogy azok ne érjenek egymáshoz. Ha sütőben készítjük, ne fedjük le a tekercseket, különben megpuhulnak. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss