Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy kiló mínusz, és csökkenő étvágy: kipróbáltuk a háromnapos léböjtöt!

Nagyon divatosak mostanában a különböző méregtelenítő és léböjtkúrák. Eddig sosem mertem belevágni, elképzelhetetlennek tartottam, hogy napokig ne egyek semmit. De most kedvet kaptam, és kipróbáltam. Elmesélem, milyen volt!
Mire is jó egy léböjtkúra?

A léböjtkúra kitisztítja az egész szervezetet. Javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, és persze fogyaszt is. Ezek mind olyan dolgok, amik kifejezetten jól jönnek, egy bezárt, keveset mozgós, viszont sokat és összevissza evős időszak után. A karantén vége felé már éreztem, hogy a szervezetemnek szüksége lenne valamiféle felfrissülésre, megújulásra, rendszerezésre, mert máshogy nem fogom abbahagyni az édességek majszolását, amire nagyon rákaptam az utóbbi időben. Meg akartam akadályozni ennek a negatív következményeit, a rossz közérzetet és a felkúszó kilókat. Ezek miatt döntöttem a léjböjtkúra mellett.

A kúrák fajtái

Léböjtkúrából többféle van, ezeket mind könnyen fel lehet térképezni némi netes kutakodással. Van egy-, három-, öt- és hétnapos kúra is. Lehet venni előre elkészített, kiporciózott adagokban, palackozva árult leveket, vagy olyanokat is, amit frissen készítenek el számunkra. Vagy lehet keresni recepteket és magunknak elkészíteni a zöldség és gyümölcsleveket. Én a vásárlás mellett döntöttem, csütörtökön elkészítették és átvehettem a 3 napos lé-adagomat péntek, szombat, vasárnapra.

Előre elkészített

Az egyik, ami az előre elkészített levek mellett szól, hogy kényelmet biztosít, hiszen már kész, csak ki kell venni a hűtőből, nem kell bajlódni az elkészítéssel. A másik, a profi elkészítés: akik ezzel foglalkoznak, értenek hozzá, pontosan tudják az arányokat, így ezek a levek nagyon finomak lesznek és jól is néznek ki. Nem beszélve arról, hogy készen kapjuk a kúrát, be van osztva, mit mikor fogyasszunk, a miértjéről pedig kapunk egy leírást.

Saját készítésű

A saját készítésű leveket nyilván kevesebb pénzből ki tudjuk hozni, viszont többet kell utána olvasni, hogy mit mivel, hogyan, miután… Előnye lehet még viszont, hogyha valamilyen alapanyagot nagyon nem szeretünk, azt kihagyhatjuk belőle, és a neten szintén utánanézhetünk, hogy mivel érdemes helyettesíteni.

Színes napok

Az én léböjtös napjaim három különböző színből álltak. Az első naphoz a zöld levek tartoztak különböző zöldségekből, ez a nap volt a méregtelenítésé. Kaptam 3 dl levet reggelire, volt egy félliteres „ebédem” és szintén ennyi „vacsorám”, valamint egy 3 dl-es adag, amiből bármikor fogyaszthattam - ez mindhárom napon így volt). Búzafűlé, spenót, avokádó, kivi, spirulinaés társaik, különböző módokon kombinálva, néha ízesítve egy kis almával, citrommal vagy gyömbérrel. Ijesztőnek hangozhat, de az összes nagyon finom volt, pedig nem mindegyik összetevőért vagyok oda.

A második nap a narancssárga volt, itt az immunerősítésé volt a főszerep. Répa, édesburgonya, narancs, ananász, alma.

A harmadik a piros nap volt, antioxidáns és preaging nap. Vitalizálás, és a szív és érrendszer „ápolása”. Eper, áfonya, ribizli, málna grapefruit… És mindegyik naphoz tartozott egy esti céklalé a máj regenerálásáért.



A három nap közül az elsőt ígérték a legnehezebbenek, de nálam nem így volt. Talán azért, mert csináltam egy rávezető napot, amikor csak krumplit és zöldségeket ettem. És itt már megszenvedtem a kávéhiányt (számomra egyébként az egészben ez volt a legnehezebb).
Az első két nap teljesen rendben volt. A harmadig napon éreztem magam nagyon gyengének és nagyon vágytam már rá, hogy más ízeket is érezzek, ne csak levekét, ebben az is közre játszhat egyébként, hogy a bogyós gyümölcsöket nem annyira szeretem.

Azt ajánlják, hogy az ember sokat sétáljon a szabadban a kúra alatt, ez számomra nem volt olyan mértékben megvalósítható, ahogy terveztem. Nem éreztem magam annyira energikusnak és néha kicsit szédültem is. A másik akadály pedig az volt, hogy nagyon gyakran kellett pisilnem (ilyenkor sok vizet kell inni, amit meg is tettem).
Ami segített, az inkább egy jó sorozat volt, ami lekötötte a figyelmem. Örülök, hogy hétvégére időzítettem, amikor nem volt sok dolgom.

Eredmények

A mérleg szerint összesen egy kilót fogytam, a tükör szerint azonban többnek tűnik, és érezhetően kitisztult a szervezetem. Kevesebb ételre van szüksége, mint idáig, amit nagyon lassan eszem meg. Emellett a tisztább természetesebb ételeket kívánom, azok ízlenek jobban. Ezt igyekszem sokáig megtartani, egyelőre egy hét telt el, eddig gond nélkül sikerült. Úgy gondolom, hogy jó kezdet a tudatosabb étkezés felé!

LÉBÖJTKÚRÁT TARTANÁL? ÍGY CSINÁLD OKOSAN - TIPPEK A 7 NAPOS PROGRAMHOZ >>> 
TAVASZI MÉREGTELENÍTÉS: TIPPEK LÉBÖJTKÚRÁHOZ >>> 
ÍGY FOGYJ LE! PRÓBÁLD KI A 24 ÓRÁS SMOOTHIE-DIÉTÁT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss