Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tavaszi lasagne

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A sajtmártáshoz:
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • kevés só
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • 1 kis babérlevél
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 10 dkg gorgonzola sajt
  • A házi tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 5 dkg friss spenót
  • kevés olívaolaj
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg spárga (konzerv)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db paradicsom
  • 1 dl fehérbor
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg articsóka (konzerv)
  • fél csokor petrezselyem

Elkészítés

    Elkészítés: A sajtos besamel szószhoz a vajat egy edényben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a babérlevelet, addig pirítjuk, míg világosbarna színe nem lesz. Ezután a meleg tejet öntjük hozzá fokozatossan, folyamatosan keverve. Habverő segítségével teljesen simára keverjük, majd fűszerezzük. K közepes lángon főzzük, majd a sajtokkal, fehérborssal, szerecsendióval.

    A töltelékhez a szeletekre vágott fokhagymát megpirítunk olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, és tovább pirítjuk. Meglocsoljuk kb. 1 dl fehérborral és vízzel. Friss zöldfűszerekkel, sóval, borssal, ízesítjük. Hozzáadjuk a leszűrt, felaprított articsókát és a felkockázott paradicsomot, félig lefedve megpároljuk.

    A tésztához a spenótot forró, sós vízben leforrázzuk néhány perc alatt, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, majd apróra vágjuk. A lisztet tálba öntjük, hozzáadunk kevés olívaolajat, sót, 2 tojást, majd a spenótot, elkezdjük összedolgozni. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, és tésztává dolgozzuk. A tésztát maréknyi darabokra osztjuk, kilapítjuk kézzel, majd tésztagépen 1-4 fokozatig, fokozatonként 2-3-szor átengedjük, hogy sima legyen. Ha szükséges, lisztezzük, hogy ne ragadjon. Késsel lapokra vágjuk.

    Készíthetjük hagyományos módon mélyebb tepsibe rétegezve az előkészített alapanyagokat, de készíthetünk egyszemélyes, ropogósabb változatot is, úgynevezett lasagnettét is. Ehhez egy gáztepsit gondolatban 4 részre osztunk, mindegyikbe kenünk 1-1 kanál sajtszószt. Tésztát teszünk rá, majd sajtszószt, zöldségragut, kirakjuk a leszűrt spárgával, erre megint sajtszósz, majd tészta jön. Ezt még egyszer elvégezzük, így laposabb, de sütés után ropogósabb lasagnét kapunk. Ha végeztünk szórjuk meg parmezán sajttal, 1-2 kis darab vajat is dobhatunk rá, ízlés szerint.

    Készre sütjük, előmelegített sütőben 185 C°-on kb. 25-30 percig.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin