Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi íz- és színkavalkád három fogásban

Mindig szórakoztató gasztronómiai játék, ha egy-egy évszak vagy táj jellegzetességeit sikerül úgy megragadni, hogy azokból akár teljes menü álljon össze.

Nem elhanyagolható szempont persze az sem, hogy szemnek és szájnak egyaránt vonzó ételsor kerekedjen ki a játékból, melynek önmagukban is remek darabjai egymáshoz jól illeszkedjenek, no és persze hosszú időt se kelljen az elkészítéssel tölteni. A tavasz frissességét, változékonyságát és sokszínűségét igyekeztem az alábbi receptekben visszaadni úgy, hogy akár kis kézügyességgel megáldott kezdők és gyakorlott konyhai serénykedők is örömüket leljék ne csupán az elfogyasztásukban, de a készítésükben is.

Számomra az egyik leginkább tavaszi étel a petrezselymes újburgonya. A forró, apró szemű, kis krumplik finomra vágott, harsogó zöld petrezselyemlevelekkel borítva, szinte önmagukban is napsütést varázsolnak a terített asztalra. Ez a remek köret adta az ötletet az alábbi zamatos előételhez. Ezt azonban mindenképp hidegen tanácsos fogyasztani!

Gazdag petrezselymes újburgonya saláta

Hozzávalók (4 személyre):
kb. 60 dkg apró szemű újburgonya
2 csokor nagyon zsenge sárgarépa
1 kis csomag friss újhagyma
4 db kisebb kemény húsú paradicsom
3 nagy csokor petrezselyemzöld
2 teáskanál olíva olaj

Az öntethez:
4 evőkanál zöldborsos mustár
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
2 evőkanál fehérborecet
só és bors – ízlés szerint

Elkészítés: A krumplikat folyó víz alatt zöldségmosó kefével alaposan megsikálom. Félbe vagy 4 hasábra vágom, hogy falatnyi, közel azonos méretű darabok legyenek. Sós vízben, épp csak annyiban, amennyi ellepi, 12-15 perc alatt puhára főzöm.

A főzés ideje alatt megtisztítom a sárgarépákat, hagymákat, előbbieket kis hasábokra, utóbbiakat nagyon apró kockákra vágom. A petrezselyemcsokrokat olyan apróra vagdosom, amilyenre csak tudom. A paradicsomokat meghámozom, felkockázom.

A főtt, még forró krumplikat szűrőkanállal tálra szedem, 2 teáskanálnyi olíva olajjal meglocsolom, hozzáadom a hagymakockákat, ráhalmozom a petrezselyemzöldet, alaposan összeforgatom. A burgonya főzővizét újra felforralom, 2 percre beledobom a sárgarépákat, szűrőlapáttal a petrezselymes burgonyához adom. Amíg kicsit hűlnek, összekeverem az öntetet. A paradicsomot óvatosan összeforgatom a többi zöldséggel, meglocsolom az öntettel. Kb. 1 órára lefedve hűtőszekrénybe teszem.

Közben elkészítem a főfogást.

A spenót sokféle felhasználásáról nem lehet eleget szólni. Ez a fogás még a spenóttól idegenkedőket is leveszi a lábáról! A friss spenótlevelek fantasztikus színt és ízt adnak az egyszerűen elkészíthető palacsintának, mely itt selymes, kék camembert-mártást ölel körbe. A zöld, a bézs és a belülről kék penésszel érő sajtnak köszönhetően halványkék színárnyalatok selymesen gazdag ízvilágot foglalnak magukban.  

Kék camembert-mártással töltött zöld palacsinta

Hozzávalók 8 palacsintához:
12,5 dkg finomliszt átszitálva
1 közepes tojás
3 dl tej
1 csipet só
12 dkg friss spenótlevél      
A sütéshez növényi olaj (napraforgó vagy kukoricacsíra olaj egyaránt tökéletes).

A mártáshoz:
3 dkg vaj
1 csapott evőkanál rétesliszt
2 dl tej
10 dkg kékpenészes camembert sajt (pl. bavaria blue) apró kockákra vágva
3 dkg frissen reszelt gouda sajt
csipet só, kevés frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt bors

Elkészítés: A spenótleveleket nagyobb darabokra vágom, botmixerrel pürésítem. Nem párolom, nem forrázom – nyersen pépesítem. A lisztet átszitálom, mély tálba öntöm, beleütöm a tojást, előbb kevés tejjel sűrű, homogén masszává, majd fokozatosan adagolva tejet, közepesen sűrű tésztává dolgozom. Hozzáadom a spenótpürét, valamint a csipet sót. Az alaposan kikevert palacsintatésztát fél órára hűtőszekrénybe teszem.

Közben elkészítem a mártást. A vajat felforrósítom, hozzáadom a lisztet, halványra pirítom, állandó keverés mellett felöntöm a tejjel, hozzáreszelem a szerecsendiót, csipet sót és bőséges frissen reszelt borsot adok hozzá. A pudingnál kissé hígabb állapot elérésekor (ez kb. 3-4 perc elteltével tapasztalható) hozzáadom a kétféle sajtot, egyet forralok rajta, félreteszem. A mártás, a hőmérséklet csökkenésével egyre sűrűbb lesz. 

A palacsintasütőt felforrósítom, palacsintánként mogyorónyi olajat öntök bele, a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütök a spenótos keverékből. A kész palacsintákat megtöltöm a camembert-mártással, feltekerem. Hőálló tálra halmozom, a tetejére szűk maréknyi gouda sajtot szórok.



A sütőt grillfokozatra állítom, 10 perc alatt átmelegítem a tekercseket. Frissen tálalom.

Egy gazdag tavaszi menü koronája nem is lehetne más, mint egy színes, könnyű tavaszi gyümölcsös desszert.

Epersaláta naranccsal és áfonyával

Hozzávalók személyenként:
10 dkg friss, édes eper
1 narancs
4-5 dkg fekete áfonya (mélyhűtött)

A dresszinghez:
kb. 1/2 narancs leve (amennyi a filézés során kifolyik a gyümölcsből)
2 teáskanál balzsamecet
1/2 mokkáskanálnyi reszelt gyömbér
1/2 teáskanál akácméz

Elkészítés: Az epreket megtisztítom, vékony szeletekre vágom. A narancsot kifilézem, apró darabokra tépkedem, a közben keletkező levet tálban felfogom.

Egy közepesen mély tányérra rendezem az eperszeleteket és a még fagyos áfonyákat, naranccsal díszítem. A narancslevet a balzsamecettel, mézzel, gyömbérrel elkeverem, kis kancsóba töltöm. Az elkészített salátás tányérokat hideg helyre teszem. Az áfonya 10-15 perc alatt szépen felenged. A dresszinggel közvetlenül tálaláskor locsolom meg a színes epersalátát. Aki fokozni akarja a gyönyörűséget, egy gombóc vaníliafagylaltot is tehet a salátára.

Lehetséges, hogy első hangzásra meglepő a balzsamecet használata a desszerthez, de bármilyen meglepő, rendkívül ízletes lesz a végeredmény, kicsit sem savanyú, kellemesen fűszeres, bársonyos, mégis nagyon üdítő.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy lepje meg, akit csak szeret, ínycsiklandó, szemet gyönyörködtető, friss tavaszi fogásokkal!    

Ezek is érdekelhetnek

Friss