Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi fűszeres ricottás roló

A tavaszi ízekhez valamiképp hozzátartoznak a zöldfűszerek, a túró- és sajtfélék, illetve az ezek kombinációjával készült fogások. Néha olyan jólesik valami sós finomság egy pohár bor mellé, vagy egyszerűen csak magában. Néha kevés az idő a látványos harapnivalók elkészítésére. Néha meg egyszerűen jó gyorsan tálalni valami finomat.

Mostanában egyre jobban előtérbe kerülnek itt a konyhában a friss és szezonális alapanyagok. Mióta megkezdődött a spárgaszezon, minden héten legalább egyszer készül valami spárgás fogás, és most, hogy friss spenótból is szép a piaci felhozatal, ebből is készülnek különféle fogások. Persze a friss petrezselyemzöld, rozmaring, bazsalikom sem hiányozhat a készletből.

A hűtőszekrényben volt még egy bontatlan doboz jóféle ricottám, friss spenótom, zöldfűszereim, gondoltam, készítek olyasmit, ami akár szendvicskrémként, akár sós nassolni való formájában is felhasználható.

A leveles tésztából készült roló nem csupán sajtkrémmel tölthető meg, ha az ember sósan tálalná, de tavaszi fűszerekkel gazdagított túró-, illetve nálam most ricottakrémmel is.

Amilyen egyszerűen és gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott az első adag, úgyhogy némi anyagbeszerzést követően készült is a következő porció. A legnagyobb előnye, hogy a töltelékként funkcionáló krém valóban pompás szendvicsalap is, de akár kanállal is kóstolgatható, kóstolgatható…. és villámgyorsan el is fogy!

Fűszeres ricottás roló

Hozzávalók kb. 22-24 db kisméretű rolóhoz:
2 csomag leveles tészta (275 gr-os)
1 db kisméretű tojás
1 dkg vaj
25 dkg krémes ricotta (áttört tehéntúróval is helyettesíthető)
20 dkg friss leveles spenót
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 kisebb ágacska rozmaring levelei
1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél
1 mokkáskanál só
1 evőkanál tejföl

Elkészítés: A ricottakrémhez a spenótleveleket alaposan megmostam, leforráztam, majd jól lecsepegtettem. Késsel felaprítottam. A fűszernövényeket is felaprítottam. A ricottát a zöldekkel, a fűszerekkel és a tejföllel keverőpohárba kanalaztam, majd a botmixerrel krémesre kevertem. Felhasználásig hűtőszekrénybe helyeztem.
A fém rolóformákat (az enyémek legnagyobb mérhető átmérője 1 cm) kissé megvajaztam. Az első csomag leveles tésztát kiterítettem, derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vagdostam úgy, hogy a hosszabb oldalával párhuzamosan szeleteltem. A másik csomag tésztával ugyanígy jártam el. A fém formákra spirálisan feltekertem a tésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztarolókat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem egymástól jó 2 cm távolságra. A tojást kissé felvertem, a tésztákat megkentem. 15-18 perc aranylóra sütöttem. A fém formákat eltávolítottam, a rolókat rácson hűlni hagytam.
A ricottás tölteléket habzsákba szedtem, és megtöltöttem vele a kis rolókat.

Frissen tálaltam. Ha nem fogyna el azonnal, hűtőszekrényben 1-2 napig lefedve nyugodtan tárolható.

Könnyű, tavaszi nassolni való, igazi friss ízekkel!

Ezek is érdekelhetnek

Friss