Részletes receptkereső »

Tavaszi finomságok medvehagymával

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Tavaszi finomságok medvehagymával

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Tavaszi finomságok medvehagymával

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A népi gyógyászatban régóta ismert és kedvelt, de a fűszernövényként is mind népszerűbb medvehagyma zsenge leveleit most érdemes begyűjteni – kinek a természetből, kinek a piacról, zöldségestől.

A gyöngyvirágéra igencsak emlékeztető élénkzöld levelek lelőhelyét az intenzív, fokhagymát és valamelyest snidlinget is idéző illat már messziről elárulja.

A hagymafélékhez hasonló a liliomfélék családjába tartozó medvehagyma (tudományos neve: Allium ursinum) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban igen közkedvelt tavaszi csemege. Közkeletű elnevezése számos nyelvben hasonló jelentésű: németül Bärlauch - ’medvehagyma’, angolul bear’s garlic - ’medve-fokhagyma’, franciául ail des ours - ’a medvék fokhagymája’, olaszul pedig erba orsina - ’medvefű’. Elnevezésében talán szerepet játszhatott az a népi megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a medve előbújik a barlangjából – ha pedig megérzi ennek a növénynek az illatát, már nem bújik vissza: jön a jó idő, és bizonyára lakmározik is belőle. Ezt azonban a feltételezésen túl nem sok minden támasztja alá.

Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet! Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet!

Tény azonban, hogy a magas C-vitamintartalma, étvágyserkentő és vérnyomáscsökkentő hatásai okán is nagy becsben tartott medvehagymát nagyon sokan szeretik – olyannyira, hogy több nyugat-európai országban védelem alá helyezték, természetes élőhelyeik megóvása érdekében. Frissen préselt leve valóságos csodaszer, de szárítva elveszítik a levelek vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Készülhet belőle krémleves, kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt, mártást, húsos ragut is ízesíthet.

Ha pedig az ember szert tett tekintélyesebb mennyiségű medvehagymára, érdemes többféle ételben is kipróbálni a nem túl hosszú szezonban! Könnyű tavaszi előételek – vagy kímélő vacsorafogások is kínálhatók medvehagymával.

Az igen kedvelt, sokféleképp variálható töltött tojás kora tavaszi köntösben Habliliom Könnyed Konyhájában így készül:

Medvehagymás töltött tojás – tavaszi köntösben

Csupa frissesség! Csupa frissesség!

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
½  csomag zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés: Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, mustárt, majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után továbbízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).

Ínycsiklandóan színes és aromás… Ínycsiklandóan színes és aromás…

Előételként akár önállóan, de friss péksüteménnyel, hideg sültek mellé vagy a húsvéti terített asztalra is remek, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető fogás.

Közismert, hogy medvehagymából kitűnő pesto is készíthető, aki azonban tartózkodna a nagyon intenzív ízektől, kedvét lelheti ebben az aromás, tavaszi pestóban:

Medvehagymás pesto – petrezselyemmel és spenótlevelekkel

A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek! A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek!

Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
6-8 nagyobbacska medvehagyma-levél
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy evőkanál frissen reszelt Grana padano vagy parmezán sajt
2 evőkanál frissen darált dió
2 evőkanál dióolaj
kb. 1 teáskanál tengeri só
½ citrom frissen préselt leve

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, megszárítom, nagyobb darabokra vágom, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítom, keverőpohárba halmozom. Hozzáadom a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixolom. Jól záródó üvegben napokig tárolható hűtőszekrényben, de a tetejére olajat öntve, akár hetekig is.

Könnyű és látványos előétel tölteléke is lehet ez a pesto, melyben duplaszerepet kap a medvehagyma:

Medvehagymás minipalacsinták – medvehagymás pestóval

Medvehagyma a négyzeten… mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva Medvehagyma a négyzeten… mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva
Hozzávalók 36 db (kb. 6 cm átmérőjű) minipalacsintához:

A palacsintákhoz:
12,5 dkg finomliszt
3 dl tej
2 közepes méretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
4 nagyobbacska medvehagyma levele

A töltelékhez:
 kb. 2 dl medvehagymás pesto
   
Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, beleütöm az egész tojásokat, sózom, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tejet. A csomómentesre kevert palacsintatésztát kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetetem. Közben elkészíthető a pesto a fent leírtaknak megfelelően. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A medvehagyma-leveleket finomra aprítom. A már pihentetett palacsintatésztába keverem az olajat és az aprított medvehagymát.

Minipalacsinták sütés előtt Minipalacsinták sütés előtt

Tapadásmentes aprósütemény-sütőforma mélyedéseibe 1-1 evőkanálnyi palacsintatésztát merek, forró sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben megemelkedik a tészta, de amint kikerül a sütőből, némiképp visszaesik: középen kis mélyedés formálódik, mely szinte kínálja magát a töltésre, dekorálásra.

Minipalacsinták közvetlenül a sütőből! Minipalacsinták közvetlenül a sütőből!

Tálalásig meleg helyen tartom (pl. alufóliával lefedett jénai tálon), majd minden minipalacsintára egy teáskanál pestót halmozok. Frissen kínálom.

Csak még egy utolsót… Csak még egy utolsót…

Néhány hétig tart csupán a medvehagyma zsenge leveleinek szezonja, melyek szinte új életre keltik a vitaminra éhes szervezetünket, érdemes hát minél többször lakmározni belőlük!

Habliliom

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 13 db
  • 2011. május 11. 22:35
    Kedves Rolvisa,

    köszöönm szépen! Remélem ízleni fog! :)
  • 2011. május 11. 15:58
    Hűha!
    Medvehagyma pestó? Hogy ez eddig nem jutott eszembe!!!
    Kipróbálom, már van spenótom és lefagyasztva medvehagymám.
    A tavaszon telepítettem is a kertembe, remélem elszaporodik.
    Gratulálok a receptekhez, máskor is benézek.
  • 2011. április 16. 22:50
    Kedves Márti,
    köszönöm szépen! A remek kis sütőforma (évekkel ezelőtt szereztem be, nem horribilis áron) kiváltható, ha az adagokat serpenyőben süti ki az ember, vagy tapadásmentes bevonattal ellátott muffinformában - ha mégis kedvet kapsz hozzá :)
    Szerintem bármilyen pesto készíthető megfelelő zöldfűszer + kemény sajt + olajos mag + olaj felhasználásával, ízlés szerinti fűszerezéssel - nagy kedvenc, gyakran készül mindenféle kombinációban, az olajjal pl. mindig spórolni szoktam, és a kemény sajtokból is akad "pénztárcabarátabb" . Biztos vagyok benne, hogy a tiéd remek lett! A medvehagyma nagyon intenzív, de igen finom - ezért is kísérleteztem ki ezt a verziót.
    Minden tervezett fogásod fantasztikusan hangzik!!!!!
  • 10. lovika
    2011. április 16. 17:46
    Átmásolom a kispalacsintákhoz írtakat ide, mert eszembe jutott, hogy még pár dolgot nem említettem.

    Szenzációs ötlet már megint, kedves Habliliom! Szívesen sütnék én is ilyet, ha lenne olyan sütőformám. Pestot én is "alkottam" medvehagymából. Nem nagyon vagyok otthon pesto-témában, így a magam feje után, meg ami otthon volt (arany árában mért sajt pl. nem), abból készítettem a Te mennyiségedhez képest irdatlan mennyiségű medvehagymából, őrölt len- és szezámmagból, sima napraforgóolajból. Jó tömény lett, de nagyon finom. A hűtőben várja a további felhasználást, ami legközelebb az lesz, hogy nyokki- (így, fonetikusan)tésztába fogom belegyúrni.

    Tehát az elmaradt dolgok (hátha megihlet valakit):

    készült még medvehagymás csicsóka-krémleves; tojáskrém Flórával, mustárral, borssal; Pistuc-féle kétféle-túrós pogácsa szintén m.hagymával gazdagítva.

    Felmetélve szárítással is próbálkozom, az ugyanott szedett, tehát abszolút bio csalánnal együtt. Apropo, csalán! Már nagyon régóta tervezem én is, hogy kipróbálom a csalánlevest, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most Ilivel megint nagy kedvet csináltatok hozzá, feltétlen meg fogom próbálni.

    Üdv. Márti
  • 2011. április 5. 21:28
    Kedves Ili,
    egészen fantasztikus vagy! Biztosan minden nagyon finom lett. Persze, mostanában én is szinte mindent feldobok egy kevés (vagy sok) medvehagymával :)
    A zsenge nagylevelű csalán pedig tényleg tele van mindenféle jóval, az egyik leghatékonyabb vértisztítóként is számon tartják, de teljeskörű tisztítóhatásáról is ismert, segíti az emésztést, javítja a keringést, meglehetősen nagy többek között a C-vitamin, flavonoid és vastartalma is. Hidd el, az egyik legjobb kora tavaszi növényt választottad!
  • 2011. április 5. 20:29
    Szia Habliliom!
    Ma délelőtt elvoltam medvehagymát szedni, rengeteg volt. Már főztem belőle krémlevest, és készítettem pestot is. Jaj, nagyon jó lett. Kis módosításokkal ugyan, mivel nekem csak fagyasztott spenótom és petrezselyemzöldem volt, dióolaj helyett olivaolajat használtam.
    Annyit szedtem, hogy fagyasztok le belőle. Amire lesz friss spenótom arra már csak fagyasztott medvehagyma lesz.
    A csalánnal kapcsolatba, azért gondolom, hogy nevetséges mert a környezetemben levők ki is nevettek , hogy csalánból főzök levest. Idős emberektől halottam, hogy az orosz hadifogságban, azok a katonák akik csalánlevest ehettek, túlélték a megprobáltatásokat, hiszen rengetek vitaminhoz jutott a szervezetük.
    Köszi a receptet. Ili
  • 2011. április 5. 18:21
    Kedves Ili,
    köszönöm szépen! A zsenge csalán is nagyon finom lehet, miért gondolod, hogy nevetséges? Egyáltalán nem, sőt! Kitűnő ötlet, és valóságos vitaminbomba! :)
  • 2011. április 4. 18:11
    Szia Habliliom !
    Csodálatos ételeket készítettél, ebből a medvehagymából milyen finomságokat lehet készíteni.
    Én még nem szedtem az idén, most valamelyik nap akarok elmenni szedni, mert még nem jutott rá időm. Pestot én is megfogom csinálni.
    Ilyenkor tavasszal olyan jók ezek a friss vitamin források. A tavaszi zsenge csalánból is szoktam krémlevest főzni, nekem az is nagyon bejön. Lehet, hogy nevetségesnek hagzik de rengetek abban is a vitamin. Összeturmixolva, natur joghurtba keverve, nagyon szeretem.
    Üdv.: Ili
  • 2011. április 4. 07:30
    Kedves Judit,
    de jó, annyi sok finomságot lehet medvehagymával készíteni... :)
  • 2011. április 3. 19:32
    Be jó, holnap én is kapok, készül majd pestó is!
    Üdv., Judit.
Hasznos csomag